Kalle fra 'banken' narrede flere kvinder

29/11/2021 13:55

|

Christina Hansen

Foto. Shutterstock

Mest læste i dag

Fire kvinder i alderen 78-93 år fra Roskilde by anmeldte torsdag og fredag, at de var blevet kontaktet telefonisk af en mand, som oplyste, at han ringede fra deres bank i anledning af en mistænkelig transaktion til en cykelhandler.

I alle tilfældene forklarede ”bankmanden” at fordi hævningerne var sket på kvindernes kreditkort, skulle banken inddrage kortene af sikkerhedsmæssige årsager for at annullere transaktionen.

En 80-årig kvinde fra Roskildes sydøstlige del fik torsdag flere opkald fra en ”bankmand”, som kaldte sig Kalle Christensen.

Hun bekræftede, at hun ikke havde købt nogen cykel på nettet, så han bad den 80-årige udlevere sit kreditkort i en kuvert til et bud, som kom til den 80-årige adresse lidt efter for at hente kortet.

Kvinden afleverede kortet til buddet, men konstaterede senere, at der var blevet hævet 5000 kr. fra hendes konto fra en hæveautomat i Roskilde.

Hun kontaktede derfor banken, og anmeldte herefter sagen til politiet.

Buddet som hentede kortet beskrives som:

Mand, 18-25 år, 175 cm, Kropsbygning: Spinkel. Hårfarve: Sort, Hårlængde: Kort Talte tydeligt dansk., Talte: flydende dansk, Iført: mørkt tøj og lyseblåt mundbind.

En 83-årig kvinde fra den østlige del af Roskilde fik torsdag eftermiddag et lignende opkald fra en bankansat, som forklarede, at nogen havde forsøgt at købe en cykel til 7000 kr. fra hendes kreditkort.

Også hun blev vejledt til at udlevere sit kreditkort til en mand, som ville komme hjem til hende.

Banken kunne herefter annullere transaktionen.

Mens den 83-årige talte i telefonen bankede det på døren. Hun fattede dog mistanke og åbnede ikke for den fremmede, men afbrød opkaldet.

En 78-årig kvinde fra Roskilde Øst afviste også en falsk bankmand ved sin dør fredag aften omkring kl. 20.00.

Han dukkede op få minutter efter at den 78-årige havde talt med en ”bankmand”, som mente hun var blevet snydt med en falsk transaktion til en cykelhandler på 7000 kr.

Den snarrådige kvinde havde nægtet at udlevere kort eller oplysninger og havde bedt ham gå.

Hun beskrev buddet som en ung udenlandsk mand på omkring 20-25 år med mundbind på.

Politiet ser for tiden en del sager med svindel mod ældre borgere, som franarres kreditkort og personlige oplysninger med henblik på at få penge ud af det. Sagerne efterforkes for at forsøge at finde frem til de mistænkte, og politiet formoder ud fra geografisk område og metode, at det er de sammen gerningsmænd, som står bag.

Rådet til borgerne fra politiet skal lyde, at man ALDRIG skal udlevere personlige kort eller oplysninger til banker, politifolk eller andre myndigheder, som henvender sig på denne måde.

Bankerne vil aldrig bede om at få et fysisk kort udleveret, og koder må aldrig oplyse i telefonen.

Pårørende til ældre eller svage borgere bør tage en god snak med sine nærmeste om dette og gøre dem opmærksom på at ringe til politiet, hvis de er i tvivl om en henvendelse er reel.

Politiets servicecenter har stor erfaring med den slags sager, og står meget gerne til rådighed med råd og vejledning.

Kontakt politiet på tlf. 114, hvis du eller dine nærmeste har været udsat for noget lignende – også selvom det ikke har medført et økonomisk tab.