To mænd på 22 og 26 år blev søndag ved Retten i Aarhus idømt ubetinget fængsel for grov vold ved at have stukket en 42-årig mand med kniv, så han døde af sine kvæstelser.
Overfaldet fandt sted i juli sidste år på en p-plads i Brabrand, hvor også to andre mænd blev stukket med kniv.
Den 22-årige blev idømt tre års fængsel og blev samtidigt idømt et forbud mod at opholde sig og færdes i Brabrand i fem år efter, han har afsonet sin straf.
Den 26-årige blev idømt halvandet års fængsel og fik et opholdsforbud, der gælder i tre år i samme område.
I retten blev der lagt korrespondancer frem fra en krypteret chattjeneste, der viste, at overfaldet på p-pladsen var aftalt på forhånd på grund af et tidligere mellemværende, og retten kaldte det et koordineret og planlagt hævntogt.
Ved overfaldet blev den 42-årige stukket med en kniv i låret. Et stik, der ramte en hovedpulsåre, hvilket medførte, at han forblødte og afgik ved døden.
27-årig frikendt
Retten fandt det dog ikke bevist, at de dømte havde haft til hensigt at dræbe den 42-årige, og retten mente heller ikke, at de dømte kunne have påregnet, at han ville dø af stikket. Derfor blev de alene dømt for grov vold.
De to mænd blev ud over overfaldet på den 42-årige også dømt for at have stukket to af andre mænd, der var sammen med ham på p-pladsen, ligesom de blev dømt for vold mod en tredje forurettet og for overtrædelse af knivloven.
En 27-årig mand, der også var tiltalt i sagen, blev frikendt for at have haft en strafbar rolle i overfaldet på de tre mænd.
Leder fortsat efter mistænkt
Det var tidlig morgen den 23. juli 2020, at Østjyllands Politi fik en anmeldelse om, at flere personer var blevet stukket med kniv på Lenesvej i Brabrand. Da politiet kom frem, fandt de den 42-årige, som kort efter blev erklæret død. Derudover var to andre mænd blevet såret af knivstik.
Det var blandt andet videoovervågning, dna og vidneudsagn, der senere ledte politiet til de tre mænd, der blev anholdt og varetægtsfængslet frem til retssagen søndag. Derudover leder politiet fortsat efter en fjerde mand, som er efterlyst, og som er varetægtsfængslet in absentia.
”Det var vigtigt for bevisførelsen, at nogle af vidnerne stod frem og afgav forklaringer om, hvad der skete den nat. Det er prisværdigt, at de tog deres vidnepligt alvorligt og var medvirkende til, at mændene kunne dømmes,” siger specialanklager Jesper Rubow.
”Det var anklagemyndighedens opfattelse, at de dømte havde indset, hvad konsekvenserne kunne blive, når man overfalder et andet menneske med en kniv på den måde, som de gjorde. Retten dømte dog anderledes, og nu vil det være op til statsadvokaten, om dommen skal ankes, ” siger Jesper Rubow.
Anklagemyndigheden havde anmodet retten om, at mændene skulle dømmes efter straffelovens §81a, den såkaldte bandeparagraf, fordi parterne havde relationer til to forskellige bandegrupperinger. Retten vurderede i lighed med politi og anklagemyndigheden, at de to dømte og afdøde var tilknyttet grupperinger, men retten mente dog ikke, at det kunne bevises, at de dømte vidste, at afdøde var medlem af en bandegruppering – altså at de havde forsæt til at overtræde bandebestemmelsen.
Den 26-årige nægtede sig skyldig i alle forhold på nær besiddelsen af kniven, mens den 22-årige nægtede at have stukket den 42-årige, men erkendte at have stukket de to andre mænd. Han forklarede, at der var tale om nødværge. Begge modtog dommen.
Retten besluttede, at de to dømte skal sidde varetægtsfængslet frem til afsoning – den 22-årige udbad sig betænkningstid i forhold til at kære dén kendelse.