Groft overfald på 26-årig: Syv mænd dømt

19/10/2021 15:52

|

Christina Hansen

Foto: Politi

Mest læste i dag

Syv mænd i er ved Retten i Odense blevet idømt mellem 8 måneder og 2 års fængsel for medvirken i et groft overfald på en 26-årig mand fra Odense. Tilsammen fik de syv tiltalte 9 år og 8 måneders fængsel.

Usædvanligt ved sagen er, at de dømte blev fundet skyldige i medvirken ved ledsagelse og passivitet i knivoverfaldet på den 26-årige mand. 

Overfaldet skete den 5. marts 2021 på Nyborgvej ved Vildrosevej i Odense, hvor en bil med vilje kørte ind i forurettedes bil, hvorefter den forurettede blev overfaldet og stukket ned samt sparket og slået.

Forud for overfaldet havde flere biler i minimum en halv time kørt i kortege rundt i området med et ikke afklaret formål.

Kort før gerningstidspunktet får de pludselig kontakt med forurettedes bil, hvorefter de kører efter ham og forsøger at afskære ham mulighed for at komme væk.

Det ender med, at forurettede kører fra Vildrosevej, hen over fortovet og videre ud på Nyborgvej.

En af de efterfølgende biler kører efter ham i høj fart og kører sin bil direkte ind i forurettedes køretøj.

Derefter forsøger forurettede af slippe væk til fods, men flere personer fra de forfølgende biler springer ud af bilerne og løber efter ham.

Det ender med, at forurettede falder og derefter bliver stukket med en kniv samt udsat for både spark og slag, hvorefter gerningsmændene stikker af fra stedet i deres biler.

Den voldsomme hændelse blev optaget af flere overvågningskameraer i området.

På baggrund af disse optagelser samt politiet efterforskning, blev i alt syv personer identificeret og tiltalt i sagen for medvirken ved ledsagelse og passivitet til overfaldet. 

”Det er en usædvanlig sag, fordi vi faktisk ikke har kunnet fastslå, hvem der stak med kniven, men ud fra efterforskningen og ikke mindst overvågningsbillederne er det tydeligt at se, at de nu dømte deltog i overfaldet netop gennem at løbe efter manden – altså deres ledsagelse, og gennem passivitet – det faktum at de intet gjorde for at forhindrede overfaldet, og at de på den måde deltog passivt i det. Dommen er derfor vigtig, fordi den slår fast, at man godt kan være skyldig ved at indgå i et overfald gennem at være aktivt til stede og blot forholde sig passivt”, siger specialanklager Klaus Lauridsen fra Fyns Politi.

De tiltalte/dømte i sagen er:

En 18-årig mand fra Odense – dom: 1 års fængsel
En 23-årig mand fra Odense – dom: 1 år og 6 mdr. fængsel, varetægtsfængslet efter dommen
En 19-årig mand fra Odense - dom:  2 års fængsel
En 21-årig mand fra Odense – dom: 8 måneders fængsel
En 18-årig mand fra Odense – dom: 1 år og 3 måneders fængsel
En 36-årig mand fra Odense – dom: 1 år og 6 mdr. fængslet samt udvisning af Danmark i 12 år
En 20-årig mand fra Odense – dom: 2 års fængsel

Fire af de dømte er varetægtsfængslet – den ene in absentia, han er derfor nu efterlyst af politiet.
De dømte udbad sig alle betænkningstid med hensyn til eventuel anke.