Bagmænd til kendt hjemmeside dømt

15/03/2022 13:38

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock

Mest læste i dag

Bagmænd dømt for at drive ulovlig piratside

Retten i Odense har i dag idømt en 35-årig og en 54-årig mand tre måneders fængsel med vilkår om samfundstjeneste for at stå bag den ulovlige fildelingstjeneste asgrd.org, hvorfra der er delt tusindvis af film og tv-serier.

To mænd fra Fyn er ved Retten i Odense idømt tre måneders betinget fængsel med vilkår om samfundstjeneste for at have gjort tusindvis af film, tv-serier, musik, tegneserier og lydbøger ulovligt tilgængelige for tusindvis af brugere.


Den ene mand modtog straffen, mens den anden tog betænkningstid. 

De dømte tilhørte fildelingstjenestens ejerkreds og har været med til at starte fildelingstjenesten op. Hjemmesiden havde op mod 23.000 brugere. Via siden er der delt op mod 15.000 ophavsretligt beskyttede værker.

Der er i begge sager fra Retten i Odense blevet tilkendt RettighedsAlliancen erstatning på 35.000 kroner i hver sag.

”Det er tilfredsstillende, at anklagemyndighedens behandling af sagerne har ført til økonomisk erstatning til RettighedsAlliancen, som repræsenterer en lang række medlemmer, herunder Nordisk Film, Zentropa, Scanbox Entertainment og SF Studios,” siger Christian Raaholt Hahn, der er anklager hos National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).  

Dommene i dag er tredje og fjerde i et større sagskompleks. Tilbage i juni 2021 blev en 50-årig mand idømt fire måneders fængsel, ligesom en 43-årig mand blev idømt tre måneders fængsel i starten af februar. Yderligere tre medgerningsmænd i sagen skal for retten i løbet af 2022.  
Sagen begyndte, da RettighedsAlliancen i oktober 2020 anmeldte internetsiden asgrd.org til politiet. RettighedsAlliancen havde konstateret, at der blev delt en række ulovlige kopier af danske film og serier fra siden med tjenesten. Blandt dem var den aktuelle danske film ”Druk” delt flere tusinde gange. Hjemmesiden blev lukket, og politiet har siden indledt straffesager mod syv personer. 
 

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK)

Sagen er ført for retten af National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).
NSK har blandt andet til formål at bekæmpe kompleks organiseret kriminalitet og økonomisk kriminalitet. Etableringen af den nye enhed betyder derfor, at opgaver fra en række tidligere enheder i politiet og anklagemyndigheden er forankret her. 
Det drejer sig om opgaver, der tidligere var forankret hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, de to regionale efterforskningsfællesskaber i henholdsvis Øst- og Vestdanmark, Grænsecenter Øresund og det Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet. Derudover er store dele af de opgaver, der tidligere blev løst i Rigspolitiets Politiområde, overført til NSK, herunder opgaver forankret i National Kriminalteknisk Center og National Cyber Crime Center (NC3).