13 udenlandske statsborgere tiltalt for svindel

16/03/2022 09:05

|

Christina Hansen

Foto. Shutterstock

Mest læste i dag

Anklagemyndigheden i National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har rejst tiltale mod 13 udenlandske statsborgere for at have udeladt at betale tobaksafgifter til staten på et beløb over 450 millioner kroner, det skriver politiet i en pressemeddelelse.

14 mænd har siden 2. marts 2021 siddet varetægtsfængslet, efter politiet ved en stor aktion slog til mod til en illegal cigaretfabrik på en landejendom ved Vamdrup tæt på Kolding.

Ved anholdelsesaktionen beslaglagde politiet omkring 11 millioner cigaretter, flere tons råtobak og en større mængde professionelt produktionsudstyr.

En af de 14 mænd har allerede erkendt forholdet og er blevet idømt fire års fængsel og en tillægsbøde på 71 millioner kroner.

Han er desuden blevet udvist af Danmark for bestandigt.

De 13 øvrige mænd er tiltalt for bevidst at have undgået betaling af tobaksafgifter til staten for over 450 millioner kroner idet de tilsammen har fremstillet mindst 41 millioner ulovlige cigaretter på fabrikken.

”Efter en meget omfattende bred efterforskning med assistance fra internationale politisamarbejder, skattestyrelsen og toldstyrelsen er vi nu klar til at rejse tiltale i denne særdeles omfattende og grove sag, hvor de tiltalte har svindlet den danske stat for over 450 millioner. Der er tale om et meget organiseret netværk, der trækker tråde til udlandet, og som agerer meget professionelt,” siger specialanklager i Særlig Efterforskning Vest i NSK, Jacob Gents.

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om fængselsstraf og tillægsbøde til de tiltalte på beløb, der svarer til, hvad statskassen er gået glip af i tobaksafgifter. Desuden har anklagemyndigheden nedlagt påstand om udvisning med et indrejseforbud.

FAKTA OM NSK

NSK blev etableret den 1. januar 2022. NSK har blandt andet til formål at bekæmpe kompleks organiseret kriminalitet og økonomisk kriminalitet, og etableringen af den nye enhed betyder derfor, at opgaver fra en række tidligere enheder i politiet og anklagemyndigheden er forankret her. 

Det drejer sig om opgaver, der tidligere var forankret hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, de to regionale efterforskningsfællesskaber i henholdsvis Øst- og Vestdanmark, Grænsecenter Øresund og det Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet. 

Derudover er store dele af de opgaver, der tidligere blev løst i Rigspolitiets Politiområde, overført til NSK, herunder opgaver forankret i National Kriminalteknisk Center og National Cyber Crime Center (NC3).