Undlad at bruge den: Populær metode mod ukrudt gør mere skade end gavn

29/06/2024 16:22

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Du bør holde dig fra den udbredte metode, lyder det.

Mest læste i dag

Det er snart tid.

Sommeren står for døren, hvilket betyder, at haverne skal gøres klar til besøg. Smukt grønt græs, velplejede buske og fri for ukrudt er drømmen for de fleste haveejere. Men hvad er den bedste måde at bekæmpe ukrudt på?

Haveeksperten Robert Pavlis har afsløret, at en populær metode faktisk kan være skadelig for planterne.

Det skriver Express.

Ukrudtsdug skader mere end det gavner

Metoden med at lægge en dug ned for at forhindre ukrudt kan virke som en hurtig løsning, men ifølge Robert kan det faktisk føre til, at ukrudtet vokser omkring eller gennem dugen.

"Produktet forhindrer ikke ukrudt i at vokse. Det ser godt ud det første år eller to, men derefter vil der være masser af ukrudt," siger Robert.

Han tilføjer, at dugen kan skade andre planter, fordi vand ikke kan trænge igennem, hvilket fører til tør jord:

"Meget lidt vand trænger ned i jorden. Det betyder, at planterne under dugen altid er tørre – det er ikke godt for dem."

Flere problemer

Nogle vælger at lave huller i dugen for at lade planter vokse igennem, men Robert advarer om, at dette blot vil give ukrudtet mulighed for at spire.

"Nu har du en åbning, hvor al ukrudtsfrø kan samles. Når først ukrudtet er der, er det svært at slippe af med det."

Robert forklarer også, at fjernelsen af dugen kan være en langsigtet proces:

"Alle dine faste planter vokser under materialet og vokser ind i det. Det bliver næsten umuligt at få det fjernet. Den eneste måde at få det ud på er ved at ødelægge rødderne, mens du trækker det op. Derfor hader mere erfarne gartnere dette materiale så meget. På et tidspunkt skal det op, og det er et stort arbejde," siger gartneren.

Det bedste alternativ

Det er dog ikke alt dårligt.

Robert foreslår et alternativ til dem, der overvejer ukrudtsdugen:

"Hvis du vil holde ukrudt under kontrol, så brug andre materialer til at dække jorden. Jeg foretrækker at bruge halm eller træflis."