Haveejere opfordres til at gemme afklippet græs af én særlig grund

18/05/2025 05:23

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Ingo Bartussek/Shutterstock
Hvis du har klippet din græsplæne, opfordres du nu til at gemme det afklippede græs i stedet for at smide det væk.

Andre læser også

Nu hvor foråret for alvor har meldt sin ankomst, vil mange gerne give deres planter de bedste betingelser for at trives. En vigtig del af det handler om at sikre, at planterne får den rette næring – og her spiller gødning en central rolle.

Planter har brug for næringsstoffer for at vokse, blomstre og udvikle sig. Gødning tilfører netop disse nødvendige stoffer, som understøtter sund vækst og rig blomstring.

Selvom mange haveejere foretrækker at købe færdigblandet gødning i plantecentre, findes der en lang række naturlige alternativer, som både er lette at bruge og ofte billigere – eller helt gratis. Ifølge Express kan hjemmelavet gødning være både mere bæredygtig og effektiv.

Erik Steffrud, jord- og kompostekspert hos Longwood Gardens, forklarer:
"Hjemmelavede jordforbedringer er en glimrende måde at genanvende organiske materialer, mindske affald og samtidig binde kulstof i jorden – alt sammen til gavn for både klimaet og jordens sundhed."

Et godt eksempel på et naturligt alternativ, som mange smider ud, er afklippet græs. Da det er fuldt af naturlige næringsstoffer som kvælstof, fosfor, kalium og mikronæringsstoffer, er det ideelt som gødning til haven.

Der findes to simple måder at bruge græsafklip på:
Ifølge Dan Kemper fra Rodale Institute kan du enten vende det ned i jorden, hvor det hurtigt nedbrydes og frigiver næringsstoffer til planterne – eller sprede det ovenpå som et mulchlag. Det sidste hjælper med at holde på fugten og undertrykke ukrudt.

Hvis du vælger den naturlige vej og bruger organisk affald – lige fra grøntsagsrester til æggeskaller – handler det i sidste ende om, at dine planter får det, de har brug for. De vigtigste næringsstoffer i gødning er kvælstof (N), fosfor (P) og kalium (K), men også calciumholdige ingredienser kan være gavnlige.

For at finde ud af, hvilke næringsstoffer din jord mangler, kan du foretage en jordprøve. Den afslører blandt andet jordens pH-niveau og kan guide dig i, hvilke stoffer du bør tilføre. Du kan købe testudstyr i havecentre eller sende en prøve til laboratorieanalyse for en mere præcis vurdering – eksempelvis for at måle indholdet af frit calciumcarbonat (kalk eller kridt), skriver Express.