Er hækken ved at blive lidt lit for vild? Derfor skal du IKKE klippe den nu

20/06/2024 18:40

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det kan være fristende at give hækken en lille tur med hækkeklipperen. Men vent!

Mest læste i dag

Sommermåneden er nu officielt begyndt, og hækken er for længst sprunget ud og ser temmelig langhåret ud. Hver gang du kigger ud af vinduet, bliver du mindet om det.

Det er derfor fristende at finde havesaksen og hækkeklipperen frem, men der er gode grunde til at vente.

Ifølge Idenyt har du sikkert hørt det velkendte råd om, at hækken skal beskæres to gange i løbet af sommeren. Dog anbefaler Danmarks Biavlerforening, at du venter lidt endnu med at klippe.

Bier og andre insekter har nemlig svært ved at finde nok føde, og blomstrende hække som liguster, der typisk springer ud i juni og juli, er en vigtig fødekilde for dem.

Blomsterne på en ligusterhæk leverer både pollen, som bidrager med protein til biernes afkom, og nektar, der giver dem kulhydrater og energi.

Hvis du beskærer hækken nu, før den er færdig med at blomstre, vil du fratage bierne denne essentielle næring. Dette har betydning for mere end blot bierne:

“Haveejere ønsker ofte velplejede, lige hække, men de sætter også pris på biernes rolle i bestøvningen af havens frugttræer og buske. En af de afgørende faktorer for bierne er adgangen til en mangfoldig fødekilde gennem hele sæsonen. Derfor er det vigtigt, at vi undlader at klippe hækkens blomster væk, mens de stadig er i fuldt flor,” forklarer Rune Havgaard Sørensen, sekretariatsleder hos Danmarks Biavlerforening. Dette bør man have i mente, før man går i gang med den store årlige trimning.

Ved at udskyde klipningen af din hæk, gavner du ikke kun bierne, men også andre dyr og fugle, som måske bruger hækken som redeplads.