I takt med, at flere søger bæredygtige løsninger til haven, dukker gamle husråd op igen – nogle mere overraskende end andre. Et af de mest opsigtsvækkende er brugen af menneskehår som naturligt middel mod skadedyr. Det lyder usædvanligt, men metoden har været kendt i generationer, længe før kemikalier blev hverdag.
Det fortæller monjardinmamaison.
Foråret bringer liv i haven – både fra spirende planter og uønskede gæster som snegle, insekter, rådyr og kaniner. Når planterne er allermest sårbare, vælger mange stadig giftige bekæmpelsesmidler. Men med et voksende fokus på miljø og sundhed vender flere sig mod mere naturlige løsninger.
Et gammelt trick stammer fra landbrugets hverdag: Man samlede hår – enten fra frisørsaloner eller hårbørster derhjemme – og lagde det omkring planterne. Den menneskelige duft, som stadig findes i hårstråene, virker afskrækkende på både rådyr og små gnavere. Samtidig danner håret en fysisk barriere, som gør det vanskeligt for mindre skadedyr at trænge igennem.
Derudover er hår både bionedbrydeligt og næringsrigt. Det indeholder kvælstof, som frigives over tid og beriger jorden. Resultatet er en løsning, der både er gratis, effektiv og gavnlig for plantevæksten. Har du overskydende hår, kan du endda putte det i gamle nylonstrømper eller stofposer og hænge dem op som naturlige "dufthegn" mod større dyr.
Sammen med andre miljøvenlige metoder – som kaffegrums til sneglebekæmpelse, æggeskaller som plantebeskyttelse og ledsagerplanter som basilikum – giver menneskehår et kemifrit alternativ til den grønne have.
Og det bedste af det hele? Det koster dig ikke en øre.