Hvorfor Lego opgav forsøget på at lave klodser af genbrugsflasker

12/06/2024 20:14

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Den danske virksomhed siger, at komplikationer med ikke-oliebaserede materialer ville have medført højere samlede CO2-udledninger.

Mest læste i dag

Lego besluttede sidste år at stoppe et projekt, hvor fokus var at lave klodser af genbrugte drikkeflasker i stedet for olie-baseret plastik. Årsagen til, at de stoppede projektet er, at det ville have ført til højere CO2-udledninger over produktets levetid.

Ifølge Financial Times blev beslutningen truffet efter, at verdens største legetøjsproducent forsøgte at finde mere bæredygtige materialer. Dette er en del af en bølge af virksomheder, der arbejder på deres bidrag til at mindske de globale udledninger midt i klimakrisen.

Det danske firma producerer milliarder af Lego-klodser hvert år og begyndte i 2021 at undersøge en potentiel overgang til genbrugt polyethylenterephthalat (PET), som skulle udskifte brugen af acrylonitrilbutadienstyren (ABS), som kræver omkring 2 kg petroleum for at lave 1 kg plastik.

ABS bruges i omkring 80% af Lego-klodserne, hvorfor det ikke er alle deres klodser, der bliver produceret på denne måde.

"Det er som at forsøge at lave en cykel af træ i stedet for stål," sagde Tim Brooks, Legos bæredygtighedschef, og henviste til, hvordan det ikke-oliebaserede materiale var blødere og krævede ekstra ingredienser for at sikre holdbarhed samt større energi til bearbejdning og tørring.

"Niveauet af forstyrrelse i produktionsmiljøet var sådan, at vi skulle ændre alt i vores fabrikker for at opskalere brugen af genbrugt PET. Efter alt dette ville CO2-aftrykket have været højere. Det var skuffende," sagde han.

Firmaet udtalte i 2021, at de havde over 150 mennesker, der arbejdede på bæredygtighed. Men Legos administrerende direktør, Niels Christiansen, fortalte Financial Times, at de 'testede hundredvis af materialer', men ikke kunne finde et 'magisk materiale' til at løse bæredygtighedsproblemerne.

I stedet sigter Lego mod at gøre hver del af ABS mere bæredygtig ved at indarbejde mere biobaseret og genbrugt materiale.

Christiansen sagde, at de vil tredoble udgifterne til bæredygtighed til 3 milliarder danske kroner om året inden 2025, mens de lover ikke at overføre de højere omkostninger til forbrugerne.