Forsyningsselskab taber kvart milliard: Vil regningen ende hos kunderne?

16/06/2024 17:40

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Året før havde de et overskud på 80 millioner kroner.

Mest læste i dag

Hvis man ejede aktier i et forsyningsselskab under forsyningskrisen, havde man i den grad gode tider.

De skyhøje elpriser sikrede selskaberne rekordoverskud gang på gang. Men nu er krisen ovre, og det afspejler sig tydeligt i selskabernes regnskaber.

Aalborg Forsyning er et aktuelt eksempel. I denne uge fremlagde det kommunalt ejede selskab et stort underskud på hele 270 millioner kroner.

Året før havde de et overskud på 80 millioner kroner.

Det skriver TV 2 NORD.

Høje kulpriser ramte hårdt

Selskabet betegner selv 2023 som "et udfordrende år", hvor især omkostningerne til kul og CO2-kvoter i høj grad påvirkede resultatet negativt.

"Det er udefrakommende omstændigheder, som har påvirket resultatet i Aalborg Forsyning negativt," forklarer Anna Aaen (EL), bestyrelsesforkvinde for Aalborg Forsyning og rådmand i Aalborg Kommune, ifølge TV 2 NORD.

Der er ingen melding om yderligere prisstigninger for kunderne på grund af det store underskud, men i efteråret blev kunderne alligevel ramt af en prisstigning.

1. september 2023 hævede de nemlig prisen fra 0,684 kroner per kWh til 0,8 kroner per kWh.

For et standardhus på 130 kvadratmeter betyder det en ekstraudgift på 175 kroner om måneden - svarende til 2100 kroner mere om året.

Det skal dog nævnes, at der i 2023 også blev indgået en kontrakt om levering af en af verdens største havvandspumper baseret på naturlige kølemidler.

Når anlægget tages i brug, vil det stå for op til en tredjedel af varmeproduktionen i Aalborg Forsynings område.