Det er en regel, som få er klar over, og som skal forhindre, at kabinepersonalet og andre passagerer bliver genstand for uønsket opmærksomhed.
Der gælder nemlig et absolut forbud mod at tage billeder af ansatte eller medpassagerer. Undtagelser fra denne regel er også meget begrænsede.
Flere flyselskaber, senest det australske selskab Qantas, har udarbejdet regler, der simpelthen forbyder fotografering, mens man opholder sig om bord.
Hos SAS har man en lignende bestemmelse, som også gælder hos SAS' samarbejdspartner, tyske Lufthansa. Det skriver det norske medie Flysmart24.
"Fotografering og filmoptagelse af SAS-personale eller -besætning er forbudt, medmindre der er givet samtykke," siger pressechef i SAS, Tonje Sund, til Flysmart24.
De, der eventuelt skal fotograferes, skal på forhånd have givet deres samtykke til dette, lyder reglen. Det betyder, at hvis man tager billeder af medrejsende, hvor også andre passagerer kommer med på billedet, er dette ikke tilladt.
Hos Norwegian er reglerne klare, også når det gælder at publicere billeder, der er taget om bord:
"I udgangspunktet er flykabinen et offentligt sted, og fotografering og filmoptagelse er derfor reguleret af fotoloven. I Norge betyder det, at du som hovedregel har lov til at filme og fotografere om bord på flyet uden særlig tilladelse. Det, der derimod ikke er tilladt, er at publicere billeder, der er taget, enten af medpassagerer eller af vores ansatte, uden klart samtykke fra dem, der bliver fotograferet," oplyser kommunikationsdirektør Grete Roald i Norwegian til Flysmart24.
Flysmart24 har talt med besætningsmedlemmer i forskellige selskaber, som har udtrykt bekymring over den omfattende fotografering, der sker om bord. Ofte sker dette i det skjulte. Især er det passagerer, der filmer og tager billeder af hændelser om bord, og som gerne har både ansatte og andre passagerer med på billederne.
Dette er optagelser og billeder, der ikke sjældent også finder vej til sociale medier, helt uden nogen form for vurdering i forhold til de regler for fotografering og filmoptagelse, som gælder for det aktuelle selskab.
Sund hos SAS siger, at de ansatte har fuld beføjelse til at forhindre, at passagerer filmer og tager billeder om bord:
"Ja, besætningen kan til enhver tid forbyde fotografering og filmoptagelse om bord. Dette er beskrevet i vilkårene for befordring, som man accepterer ved køb af billet. Disse regler findes opdateret på vores hjemmesider," siger Sund.
Der fremgår det, at fotografering og filmoptagelse om bord eller på jorden kun er tilladt, når passagerers, SAS-besætnings eller personers rettigheder kan sikres, særligt med hensyn til GDRP-rettigheder.
Hvis passagerer spørger, er der dog nogle undtagelser fra reglen. Dette kan gøre det tilladt for rejsende at se bort fra forbuddet mod foto og film og sikre sig et minde fra en flyvetur.
"Ved særlige lejligheder giver vi forhåndstilladelse til at filme og tage billeder om bord. Dette skete for eksempel, da vi arrangerede SAS' sidste kommercielle flyvning med Boeing 737. Det var en flyvning med stor opmærksomhed og mange flyinteresserede om bord. Men det gælder stadig, at en ansat eller passager til enhver tid kan reservere sig mod at blive fotograferet," siger Sund.