I nærheden af Belize i Caribien blev en grønlandshaj, der er et hvirveldyr, der betragtes som det ældste dyr på planeten, observeret med en anslået alder på omkring 518 år. Det skete i slutningen af november sidste år.
Og da den har mere end et halvt årtusindes eksistens på Jorden, fortsætter denne art med at fascinere forskere og andre personer, der har interesse for området. Det skriver det mexicanske medie Metro.
Det ældste levende hvirveldyr
Grønlandshajen, kendt for sin lange levetid, har udfordret forventningerne ved at blive observeret i et usædvanligt område af sit naturlige habitat.
Et hold biologer, der arbejdede med mærkning af tigerhajer, fandt et unikt eksemplar af grønlandshajen, der blev født omkring 1505.
Denne art lever normalt i kolde vande, men viste sin tilstedeværelse på et usædvanligt sted tusindvis af kilometer fra sit traditionelle habitat.
Tidligere studier, ledet af biolog Julius Nielsen fra Københavns Universitet, har afsløret, at grønlandshajer er kendt for at leve mere end 400 år.
Således har denne opdagelse givet forskere en enestående mulighed for at studere denne arts tilpasningsevne og migration, som normalt findes i koldere klimaer.
Denne begivenhed har igen mindet om den ekstraordinære levetid hos grønlandshajen, hvis eksistens strækker sig over mere end fem århundreder, hvilket gør den til et levende vidnesbyrd om oceanernes historie.
Der findes også andre dyr, der kan bryste sig af at have en meget lang levetid, men ikke mange er på niveau med grønlandshajen. Især ikke for de af hajerne, der formår at leve mere end 500 år.
Det er naturligvis meget fascineret, at hajen lever i så mange år. Det giver nemlig forskere mulighed for at blive klogere på, hvordan det kan lade sig gøre.