Når højsommeren nærmer sig, bringer den ofte både solskin og varme, og naturen udfolder sig i fuldt flor med alle sine elementer, herunder vildtvoksende planter, der kan udgøre en risiko for både dyr og mennesker.
I juli og august blomstrer den smukke, men giftige vilde pastinak, som kan medføre betydelige problemer for både os og vores firbenede venner, advarer Agria Dyreforsikring.
Lotte Evers, marketingchef hos Agria Dyreforsikring, siger: "I juli og august er de danske enge og grøftekanter fyldt med blomster, og mange hunde nyder at løbe gennem det farverige landskab. Desværre er det ikke altid en behagelig oplevelse for hverken hunden eller ejeren."
Hun uddyber, at hunde i sommermånederne kan komme i nærkontakt med den giftige vilde pastinak, især på landet, men nu også i byområder, på villaveje og endda på legepladser.
Vild pastinakens gift kan forårsage hudproblemer
Lotte Evers forklarer, at den gule skærmplante, der tilhører samme familie som kæmpebjørneklo, indeholder en gift ved navn furanocoumariner. Denne gift kan føre til hudmisfarvninger, smertefulde udslæt og i værste fald vabler og sår. Giften findes i plantens blomster, stængler og rødder.
"Når saften fra planten kommer i kontakt med huden og efterfølgende udsættes for solens UV-stråler, kan det forårsage phytophotodermatitis, også kendt som plante-lys-hudbetændelse. Dette kan medføre hævelser, vabler og celledød i huden hos både mennesker og hunde. Vær særlig opmærksom, hvis din hund har kort eller tynd pels, da disse er mere udsatte for plantens gift. Hold især øje med hudområder med mindre pels, som f.eks. hoved, snude, bug og lyske," advarer Lotte Evers.
Sådan beskytter du din hund
Lotte Evers anbefaler hundeejere at være opmærksomme under gåture, selv i områder, hvor hunden normalt færdes, for at undgå tæt kontakt med den giftige plante. Undgå at lade hunden bevæge sig gennem områder, hvor planterne netop er slået, da dette kan føre til, at hunden får giftig plantesaft på sig.
Den høje, gule plante er forholdsvis let at genkende i landskabet, hvilket gør det muligt at tage sine forholdsregler. Når planten ikke blomstrer, kan den genkendes på sin gulgrønne farve. – Det kan være nødvendigt at ændre ruten eller tage hunden i snor på visse strækninger for at undgå kontakt med denne farlige plante, siger Lotte Evers.
Hvis du mistænker, at din hund har været i kontakt med vild pastinak eller andre giftige skærmplanter, anbefaler hun at skylle det berørte område grundigt med vand for at mindske risikoen for hudproblemer. Hold nøje øje med symptomer som rødme, hævelse eller sår og kontakt din dyrlæge, hvis disse opstår.