Særligt abe-væsen: Kimær skabt af to dyr født

24/07/2024 21:12

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Kimærer er hybrider, der skabes i laboratorier med arvemateriale fra forskellige dyr. I Kina er dette nu lykkedes med en primat, hvilket er blevet bekræftet af en grøn glød.

Mest læste i dag

Kinesiske forskere har bragt en abe til verden, som består af celler fra forskellige embryoner. Det er den første levende kimære af et så stort dyr, skrev gruppen i tidsskriftet Cell. Tidligere lignende succeser har kun været opnået med mus og rotter.

Forskerne, ledet af Zhen Liu fra Cebsit ved Kinesiske Videnskabsakademi i Shanghai, skabte dyret fra stamceller af genetisk forskellige embryoner. De håber, at specifikt fremstillede abe-kimærer kan lette biomedicinske undersøgelser. Den levende fødte kimære er en milepæl.

"Dette er et længe eftertragtet mål inden for dette område," sagde Zhen Liu ifølge mediet Tages Spiegel.

"Dette må betragtes som et grundlæggende videnskabeligt gennembrud," sagde Stefan Schlatt, ledende reproduktionsmediciner ved Universitätsklinikum Münster til Science Media Center Deutschland.

Samtidig viser resultatet, at efterkommerne er usunde og ikke kan overleve mere end et par dage.

"Dette er et klart tegn på, at kimærisme, uanset hvilken form, ikke er en strategi til menneskelig brug," sagde Schlatt.

Studiet på Javan-aber (Macaca fascicularis) har givet nye indsigter i pluripotente stamceller hos primater, herunder mennesker. Fra pluripotente stamceller kan alle celler i kroppen udvikle sig.

Forskerne havde udtaget stamceller fra flere embryoner på et meget tidligt stadium, syv dage efter befrugtningen, og indsat gener for et grønt fluorescerende protein.

Således kunne de senere se, hvilke kropsceller der udviklede sig fra disse stamceller, som blev indsat i et andet abe-embryo. Injiceringen skete i embryoner, der kun bestod af 16 eller 32 celler.

De indsprøjtede stamceller formerede sig normalt i første omgang, men døde ofte under den videre udvikling. En mulig årsag kunne være konkurrence mellem embryonale stamceller og indsprøjtede stamceller, formoder forskerne.

For den eneste vellykkede levende fødsel foretog de 206 stamcelle-injektioner. Kun tolv embryoner udviklede sig så meget, at de kunne implanteres i en abe. Af seks levendefødte aber havde kun én træk af at være en kimær.

I denne abe udviklede kroppens forskellige væv sig dels fra de oprindelige embryonstamceller og dels fra de indsprøjtede stamceller. Andelen af celler med det grønne fluorescerende protein var mellem 21 og 92 procent, i gennemsnit 67 procent.

Blandt de 26 undersøgte væv var celler fra hjerne, hjerte, nyre, lever og mave-tarm-kanalen. Også i testikler og moderkage fandt man mange celler, der stammede fra de indsprøjtede stamceller.