I januar 2021 begyndte en 64-årig kvinde fra New South Wales at opleve symptomer på mavesmerter og diarré, efterfulgt af feber, hoste og åndenød.
"Set i bakspejlet skyldtes disse symptomer sandsynligvis rundormlarvernes migration fra tarmen til andre organer som leveren og lungerne," siger Karina Kennedy, direktør for klinisk mikrobiologi på Canberra Hospital og lektor ved ANU Medical School, ifølge Australian Geographic.
På det tidspunkt blev der ikke identificeret parasitter efter åndedrætsprøver og en lungebiopsi. I 2022 begyndte kvinden - som ønsker at forblive anonym - at opleve glemsomhed, nedsatte kognitive evner og depression. En MR-scanning afslørede en atypisk læsion i hendes hjerne.
Denne atypiske læsion viste sig at være en otte centimeter lang rundorm… og den var stadig i live! Forskere fra The Australian National University (ANU) og Canberra Hospital har siden bekræftet, at kvindens tilfælde er verdens første.
"Dette er det første menneskelige tilfælde af Ophidascaris, der nogensinde er beskrevet i verden," siger Sanjaya Senanayake, førende infektionssygdomsekspert ved ANU og Canberra Hospital og medforfatter af undersøgelsen.
Tæppepytoner (Morelia spilota) er de mest almindelige kendte værter for Ophidascaris robertsi rundorme.
"Normalt findes larverne fra rundormen i små pattedyr og pungdyr, som spises af pythonen, hvilket fuldender livscyklussen i slangen Så vidt vi ved, er dette også det første tilfælde, der involverer hjernen hos nogen pattedyrart, menneske eller ej," forklarer Associate Professor Senanayake.
Kvinden fik sandsynligvis rundormen, da hun samlede Warrigal greens, som er en type indfødt græs, har forskere konkluderet. Parasitten lever typisk i en pytons spiserør og mave og udskiller sine æg i slangens afføring.
Det menes, at tæppepytonafføring var til stede i det område, hvor kvinden samlede Warrigal greens, ved en sø nær hendes hjem.
"Patienten brugte Warrigal greens til madlavning og blev sandsynligvis inficeret med parasitten ved at røre ved det indfødte græs eller efter at have spist greens," konkluderer undersøgelsen.
Stigning i zoonotiske sygdomme
Associate Professor Senanayake siger, at sagen fremhæver faren ved sygdomme og infektioner, der overføres fra dyr til mennesker, især da vores levesteder overlapper mere og mere.
"Der har været omkring 30 nye infektioner i verden de sidste 30 år. Af de nye infektioner globalt er omkring 75 procent zoonotiske, hvilket betyder, at de er overført fra dyreverdenen til menneskeverdenen. Dette inkluderer coronavirus," siger han.
"Denne Ophidascaris-infektion overføres ikke mellem mennesker, så den vil ikke forårsage en pandemi som SARS, COVID-19 eller Ebola. Men slangen og parasitten findes andre steder i verden, så det er sandsynligt, at andre tilfælde vil blive genkendt i de kommende år i andre lande."