Hvorfor din hund kigger intensivt på dig under dens toiletbesøg

04/07/2023 11:43

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Har du ofte undret dig over, hvorfor din hund stirrer intenst på dig, når den laver stort? Nu får du svaret.

Mest læste i dag

Mange hundeejere er bekendt med de øjeblikke og lidt akavede situationer, hvor deres firbenede ven sætter sig til rette i naturen og insisterende stirrer på sin ejer med et intenst blik, mens den skal af med sin afføring.

Dette intense øjeblik varer indtil en brun lort lander på jorden, og ejeren må finde en sort pose til at samle den varme og dampende hømhøm op.

Men hvad er meningen med øjenkontakten, som virker absurd og mærkelig, hvis lignende blikke blev udvekslet mellem to voksne mennesker?

Der er flere svar på disse spørgsmål ifølge en ny artikel på The Dodo's hjemmeside, hvor hundetræner og adfærdsekspert Madeline Friedman forklarer fænomenet. Ifølge hende kan øjenkontakten spores tilbage til hundens hvalpedage.

Det er sandsynligt, at hunden fik ros og belønning, når den som lille formåede at gøre sine behov i naturen i stedet for på tæpperne i stuen. Den oplevelse har hunden ikke glemt, og derfor kigger den intensivt på sin ejer i håbet om, at der vil falde ros og godbidder af efter toiletbesøget.

Hundetræner Nick Jones har en anden fortolkning af disse intense øjeblikke, hvor hunden er nødt til at gøre sine behov i naturen.

"Hvis en hund stirrer på sin ejer, søger den sandsynligvis godkendelse for at føle sig tryg ved at bruge det tilladte område," forklarer Nick Jones og tilføjer:

"Det kan være, at ejeren tidligere har irettesat hunden for at gøre sine behov et forkert sted, og derfor er hunden bange for konsekvenserne."

En anden mulig årsag til det intense øjeblik kan være instinkt og sårbarhed, ifølge Madeline Friedman.

At være i pølle-positionen er en sårbar stilling for hunde, siger hun, og fortsætter: "Følelsen af sårbarhed stammer fra hundens vilde forfader, ulven, der skal klare sig selv i naturen. Jeg tror, hunden holder øje med, at vi har dens ryg, mens den er i en sårbar position i længere tid," siger Madeline Friedman.

Dyrlæge Sonja Olson har imidlertid en helt anden fortolkning af øjenkontakten:

Hunden beder om lidt privatliv, siger Sonja Olson og forklarer, at det måske er ejeren, der bliver ved med at kigge den skidende hund i øjnene, og ikke omvendt.