Hvis du er katteejer, bør du holde nøje øje med disse tegn

13/06/2024 07:02

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Agria sender vigtig besked til alle katteejere.

Mest læste i dag

At overveje at tilføje endnu en kat til familien som katteejer kan virke som en idé for at øge hyggen. Men din nuværende kat er måske ikke enig.

- Den domesticerede kats sociale adfærd overfor egne artsfæller er kompleks. Katten er ikke klart social eller solitær, men befinder sig et sted mellem disse to poler. Nogle katte trives fint alene, mens andre nyder selskab af artsfæller. Peter Sandøe fra Københavns Universitet forklarer:

Mennesker er flokdyr og har typisk brug for selskab. Vi har svært ved at forestille os et dyr, der ikke har brug for kontakt med andre af samme art. Men ligesom mennesker varierer i deres sociale behov, gør katte det også - overfor både mennesker og andre katte. En ny kat kan være en god ledsager eller legekammerat for din nuværende kat. Men det er vigtigt at huske, at ikke alle katte værdsætter selskab, og det kan være en udfordring at introducere en ny kat.

- Konflikter mellem katte i samme hjem kan manifestere sig på forskellige måder, herunder direkte slåskampe eller mere subtile tegn som urenlighed, undvigelse eller blokering af ressourcer. Disse adfærdsmønstre kan indikere nedsat trivsel hos katten, påpeger katteadfærdskonsulent Ayoe Hoff.

Konflikter i kattehjem

Hvad skal der til for at sikre en vellykket sammenføring af to katte? Dette er blandt emnerne, som Peter Sandøe og hans kolleger undersøger:

- Det er ikke kendt, hvor mange katte der besøger dyrlægen på grund af konflikter med andre katte derhjemme, eller i hvilket omfang katte indleveres på internater på grund af sådanne konflikter. Urenlighed er ofte en årsag til dyrlægebesøg eller indlevering på internater, hvilket kan være et resultat af konflikter mellem katte i hjemmet. Der mangler dog generelt forskning i trivslen hos samlevende katte og de faktorer, der påvirker deres relationer, forklarer Peter Sandøe.

- Katte har traditionelt været set som musefangere, men deres rolle som familiemedlemmer er stigende. Både racekatte og almindelige huskatte er blevet populære kæledyr i danske hjem, hvilket understreger vigtigheden af ny forskning i katteadfærd og trivsel, udtaler Tine Stabell fra Agria Dyreforsikring.

Hvordan kan du se, om dine katte ikke trives sammen?

Katte undgår normalt konflikter og vil gøre meget for at undgå slåskampe. Vær opmærksom på små tegn på stress hos dine katte, som f.eks.:

  • Urinmarkering indendørs

  • Gemme sig eller overdreven slikning

  • Staring eller passiv aggression

  • Urenlighed på grund af adgang til kattebakke

  • Overvægt som følge af stress

Disse tegn kan indikere, at dine katte ikke trives sammen i forskellige grader. Katte, der plejer hinanden eller hviler sammen, har som regel et godt forhold.

Sådan forebygger du problemer i katteforholdet

Det er svært at forudsige, om to katte vil komme godt ud af det sammen. Studier tyder dog på, at killinger fra samme kuld, der allerede har et nært forhold, har større sandsynlighed for at trives sammen.

Når du vælger en ny kat til din voksne kat, er det vigtigt at finde en med en personlighed, der matcher den første kat. Ligegyldigt hvilken race du vælger, har forskellige katte forskellige temperament. F.eks. er mere kompakte racer som persere generelt mere rolige og afdæmpede, mens slanke racer kan være mere aktive.

Undgå at bringe en killing ind, hvis du allerede har en ældre kat, da de ofte ikke har tålmodighed med killinger.

Forberedelse og omhyggelig introduktion kan øge chancerne for, at dine katte vil trives sammen.

Kilde: Agria Dyreforsikring pressemeddelelse.