Få er klar over det: Derfor har langt de fleste katte hvide poter

15/05/2024 16:35

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Hvis du har en huskat, har den med stor sandsynlighed hvide "sokker" altså hvide poterne. Det er der en helt særlig forklaring på.

Mest læste i dag

Hvis du ejer en huskat, er det meget sandsynligt, at den har hvide "sokker", altså hvide pletter på poterne.

Dette fænomen er sjældent hos vilde katte.

Men hvorfor har så mange kæledyr hvide pletter på fødderne?

Fænomenet stammer fra cirka 10.000 år tilbage, hvor mennesker og katte begyndte at samarbejde, hvilket markerede kattens integration i familien.

"Domesticeringsprocessen førte til sidst til 'hvide sokker' og andre velkendte pelsmønstre hos kattene," udtaler professor Leslie Lyons, som er leder af Feline Genetics Laboratory ved University of Missouri College of Veterinary Medicine, til Live Science.

Da mennesket blev bofast og begyndte at dyrke jorden, tiltrak deres kornlagre og affaldspladser gnavere.

Dette samspil var til fordel for begge parter: Mennesker blev fri for gnavere som mus og rotter, og katte fik lette måltider.

Genetiske Mutationer

Den vilde stamform til vores huskatte, Felis silvestris, som findes i Afrika og Eurasien, har typisk en pels designet til at camouflere.

Men dette gælder ikke for alle katte.

"Genetiske mutationer sker hele tiden," påpeger Lyons.

Der er ingen direkte beviser for, at de første katteejere bevidst valgte katte med bestemte pelsmønstre, men Lyons formoder, at variationen i pels, som vi ser hos nutidens huskatte, kan tyde på, at vores forfædre foretrak katte med 'markeringer', der forstyrrede camouflage og gjorde dem mere iøjnefaldende.

I et skovområde eller en kratørken ville en kat med tydelige hvide poter ikke være godt camoufleret mod rovdyr.

Menneskelige Præferencer

Da mennesker begyndte at interessere sig mere for katte, var de hvide poter også noget, der fangede opmærksomheden. "Folk kunne sikkert godt lide killinger, især på grund af deres hvide fødder," siger Lyons.

Mennesker har sandsynligvis også foretrukket katte, der var rolige og komfortable i menneskers selskab. Selvom det ikke umiddelbart virker indlysende, at adfærd er relateret til pelsfarve, har studier vist, at hvide aftegninger ofte findes hos de mest tamme individer, der vælges til avl.

Dette fænomen ses også hos andre dyr som heste, grise, mus, køer og rotter.

Så hvis din kat har hvide sokker, er det et resultat af genetiske mutationer, domesticering og evolution.