Dyreekspert besvarer: Har hunde brug for tøj, når det er koldt?

23/02/2024 13:56

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Man ser mange hunde med jakker og/eller sko, når sneen dækker landet.

Mest læste i dag

Det vækker undren, hvordan hunden har klaret sig gennem årtusinder under de hårde klimatiske forhold i naturen, beskyttet ene og alene af sin pels mod kulde og sne, uden menneskelig indgriben.

I dagens samfund, hvor hunde er blevet en del af mange familiers hjem og hjerter, ser vi dem sjældent træde udendørs uden at være klædt i små hjemmestrikkede rullekraver … Er dette blot for pynt, for sjov, eller er det faktisk nødvendigt?

"Spørgsmålet om, hvorvidt tøj til hunde afspejler ejerens behov frem for hundens, eller om det er et tegn på, at nutidens hunde er blevet mere følsomme overfor kulde, er ikke enkelt," siger Lotte Evers, marketingchef hos Agria Dyreforsikring. Hun fortsætter:

"De hunderacer, vi kender i dag, nedstammer alle fra ulven. Men over de tusinder af år, hvor hunde har levet sammen med mennesker, har de måttet tilpasse sig og er blevet tilpasset for at passe ind i menneskets livsstil. Dette har ført til avl af hunderacer med specifikke egenskaber, hvilket gør, at nogle hunde faktisk kan have behov for beklædning, et behov der er skabt af mennesket."

Fra ulv til chihuahua

"Ligesom alle hunde er unikke, varierer det også fra hund til hund, om der er behov for ekstra beskyttelse i form af tøj til at klare den danske vinter. Det afgørende for en hunds evne til at modstå kulden er dens pels, størrelse, sundhed og alder," forklarer Lotte Evers. Hun bemærker, at ulven har en af de mest isolerende pelse i dyreriget:

"Ulvens pels tilbyder beskyttelse efter princippet om flere lag: Det ydre pelslag afviser vand, mens den blødere underuld fungerer som isolering, hvilket forhindrer varmetab. Dette princip finder vi hos hunderacer designet til kolde klimaer, som Grønlandshunden og Sankt Bernhardshunden," siger hun og fremhæver kontrasten med en helt anden type hund:

"De seneste 50 år har set en stor import af hunderacer fra hele verden. Med dette perspektiv er det næsten indlysende, at nogle hunde kan have brug for lidt ekstra hjælp i form af en vinterjakke: En hårløs hund fra Kina kan ikke bare udvikle mere pels for at tilpasse sig den danske vinter," understreger Evers.

Både hvalpe, der kæmper med at regulere deres kropstemperatur, og ældre hunde, som kan lide af ledsmerter forårsaget af kulde, skal have ekstra opmærksomhed, forklarer Lotte Evers fra Agria Dyreforsikring.

Størrelsen er vigtig

Ifølge Lotte Evers spiller størrelsen en væsentlig rolle, når det kommer til evnen til at bevare varmen:

"Små hunderacer har en stor overflade i forhold til deres kropsmasse, hvilket betyder, at de må generere mere energi for at holde sig varme. Racer med tynd pels eller ingen pels har ofte en højere kropstemperatur for at kompensere for deres højere varmetab," siger hun, og tilføjer, at hundens helbred også skal tages i betragtning:

"Hunde, der er svækkede eller lige er blevet opereret, har brug for det lille ekstra et dækken kan give, så de ikke skal bruge yderligere energi på at holde varmen," siger Lotte Evers, som også påpeger, at "den almindelige familiehund" kan have brug for et dækken i bilen på vej hjem efter en aktiv dag i skoven.

Hun fremhæver også hundens alder:

"Selvom det måske ikke er synligt, når de leger i sneen for første gang, kan hvalpe have svært ved at regulere deres kropstemperatur. Og det er vigtigt at tage særligt hensyn til de ældre hunde, da de med alderen kan udvikle gigt, og kulden kan forværre smerter i leddene. Et varmt dækken kan hjælpe med at beskytte mod stivhed og minimere smerter forårsaget af kulden."

Brug din sunde fornuft

Lotte Evers råder til at bruge sund fornuft, når man overvejer, om hunden har brug for ekstra beskyttelse mod sne og kulde:

"Tænk over din hunds oprindelse og formål. Føl efter, om dens pels er tyk, kort, eller måske helt væk. Observer din hund: Hvis den opfører sig normalt og bevæger sig frit trods kulde og sne, er vejret sandsynligvis ikke noget problem. Men hvis hunden ændrer adfærd, virker utilpas eller begynder at ryste, kan det være tegn på, at den har svært ved at holde varmen," forklarer Lotte Evers og tilføjer:

"Selvfølgelig vil der altid være dem, der klæder deres hunde i tøj, fordi det ser sødt ud, matcher interiøret, eller bærer et bestemt mærke - og overser hensynet til dyrets velbefindende: Når en hund bliver klædt på, bør det være for hundens skyld, ikke ejerens. Men hvis hunden alligevel skal have tøj på, hvorfor så ikke vælge noget, der også ser godt ud?"