Flere danskere har valgt at investere i både solceller og elbiler som led i den grønne omstilling. Men nu står mange overfor, at det økonomisk ikke længere giver mening at kombinere de to løsninger, skriver Ekstra Bladet.
Ladeoperatøren Clever har besluttet at afskaffe afgiftsrefusionen for elbilsejere, der har solceller, hvilket berører mellem 2.000 og 3.000 kunder. Det betyder, at de mister refusionen af elafgiften på 95 øre per kWh, hvilket kan medføre en ekstra udgift på op til 4.000 kroner om året for en elbilist, der kører cirka 20.000 kilometer årligt.
"Vi ser allerede nu, at mange kontakter vores rådgivning, fordi de overvejer at fjerne deres solceller, da det ikke længere er økonomisk rentabelt for dem," siger Ilyas Dogru, forbrugerøkonom hos FDM.
Vanskeligheder med at dokumentere elforbruget
Ifølge Skatteministeriet skyldes problemet, at det ikke er muligt at dokumentere, hvor strømmen til elbilens opladning egentlig kommer fra. Hvis en elbil oplades med strøm fra ejerens eget solcelleanlæg, er der ikke betalt afgift af strømmen. Kommer strømmen derimod fra elnettet, er der afgift på.
For at undgå, at der gives refusion på strøm, der ikke er blevet afgiftsbelagt, har ministeriet valgt at stoppe ordningen for elbilsejere med solceller.
Flere elbilsejere er dog undrende over beslutningen.
"Mine solceller producerer slet ikke nok strøm til at oplade bilen," sagde Brian Dalby, en af de berørte elbilsejere, tidligere til Ekstra Bladet. Ifølge hans egne tal fra september bidrog solcellerne kun med 6,8 kWh ud af 380,4 kWh til opladningen af bilen.
Selv hvis han brugte al sin solcelleproduktion på at lade bilen, ville det tage op mod 80 timer at få den fuldt opladet.
Minister anerkender udfordringen
I december erkendte skatteministeren, at løsningen ikke er ideel.
"Jeg er opmærksom på problemstillingen, og derfor har jeg også bedt mit embedsværk om at arbejde på en løsning, der både gavner borgerne og fremmer udbredelsen af elbiler," udtalte han.