Hvis du har en Saphe i bilen, så bør du læse med her

31/01/2025 21:42

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Saphe
Saphe sælger trafikalarmer, der hjælper kunderne med at undgå fartbøder og ulykker.

Andre læser også

Virksomheden Saphe A/S havde frem til den 25. maj 2024 et vilkår i sine forbrugeraftaler, der gav mulighed for at ændre betingelserne uden varsel.

Forbrugerombudsmanden vurderer, at dette vilkår var urimeligt, og at de ændringer, Saphe har gennemført på baggrund heraf, derfor ikke er gyldige. Det betyder, at forbrugerne ikke er bundet af disse ændringer, fremgår det af en pressemeddelelse fra Forbrugerombudsmanden.

Saphe, der sælger trafikalarmer og tilhørende abonnementer, havde dette vilkår i sine betingelser fra 13. april 2021 til 25. maj 2024. Det gav virksomheden ret til ensidigt at ændre aftalevilkår uden nærmere begrundelse eller forudgående varsel til kunderne.

Saphe har over for Forbrugerombudsmanden oplyst, at selskabet har gennemført ændringer i sine vilkår med hjemmel i det pågældende vilkår. Ifølge Forbrugerombudsmanden er dette i strid med god markedsføringsskik.

Vilkåret blev blandt andet brugt til at gøre registrering i appen Saphe Link obligatorisk, hvilket førte til, at omkring 300.000 kunder oprettede en brugerkonto i sommeren 2023. Derudover blev forbrugerbetingelserne ændret i august 2023, hvor blandt andet et årsmedlemskab blev indført, og vilkårene for Saphe Premium-abonnenter vedrørende fortrydelse, opsigelse og prisændringer blev justeret.

Efter at have modtaget en klage fra en kunde tog Forbrugerombudsmanden kontakt til Saphe i begyndelsen af maj 2024. Saphe vurderede herefter selv, at vilkåret potentielt var ugyldigt, og oplyste, at virksomheden ønskede at indføre et nyt ændringsvilkår, der overholder gældende lovgivning.

Forbrugerombudsmand Torben Jensen understreger, at ændringer i forbrugeraftaler som hovedregel kræver kundens udtrykkelige accept. En virksomhed kan kun foretage ensidige ændringer, hvis der er en klar juridisk hjemmel, der præcist angiver, under hvilke omstændigheder sådanne ændringer kan ske.

"Kunderne skal desuden varsles og informeres om, hvad ændringen indebærer, samt have mulighed for at træde ud af aftalen, hvis de ikke ønsker at acceptere den," tilføjer han.

Saphes vilkår gav virksomheden mulighed for at ændre kundernes aftaler uden varsel eller en konkret begrundelse. Eftersom Saphe har benyttet sig af denne praksis, har virksomheden ifølge Forbrugerombudsmanden overtrådt både aftaleloven og markedsføringsloven.