Du har måske allerede hørt anbefalingen før: Når temperaturen stabiliserer sig omkring syv grader døgnet rundt, er det tid til at skifte fra vinterdæk til sommerdæk.
At køre med vinterdæk om sommeren kan have negative konsekvenser for sikkerheden. Selvom det kan virke besværligt at skulle skifte dæk to gange årligt, understreger SOS Dansk Autohjælp vigtigheden af at prioritere sikkerheden og få dækkene skiftet, når vejret ændrer sig:
"Vinterdæk giver et godt greb på kolde og glatte vejbaner, mens sommerdæk er bedst på varme vejbaner. Hvis du ikke bruger dæk, der passer til årstiden, påvirker det både vejgreb og bremselængde, hvilket kan gå ud over sikkerheden i trafikken," forklarer Jeppe Damgaard, netværkschef hos SOS Dansk Autohjælp.
Mens DMI forudser op til 20 grader næste uge, advarer de også om, at mandag nat kan byde på temperaturer lige omkring frysepunktet. Med andre ord er det ikke tid til at skifte dæk endnu, ifølge SOS Dansk Autohjælps anbefalinger.
Vær opmærksom på nattefrost
Tommelfingerreglen er, at det er tid til at skifte dæk, når temperaturen er stabilt over 7 grader døgnet rundt. Men det danske forårsvejr kan være uforudsigeligt, og nattefrost kan overraske, selvom kalenderen viser forår.
"Hvis du har skiftet til sommerdæk og pludselig oplever nattefrost, er det vigtigt at køre forsigtigt og holde god afstand," advarer Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp.
Hver sjette bilist kørte med vinterdæk i juni
At vælge dæk, der passer til sæsonen, er ikke kun et spørgsmål om trafiksikkerhed – det har også økonomiske fordele. Vinterdæk i sommervejr betyder øget rullemodstand, hvilket resulterer i højere brændstofforbrug. Desuden holder dækkene længere, når de bruges på den rette årstid.
I juni sidste år afslørede en stikprøvekontrol fra Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørforeningen, at hver sjette danske bilist kørte med vinterdæk i juni.