Har du en indkørsel eller din egen ladestander, er elbilen faktisk mere praktisk end benzinbilen – i hvert fald på papiret. Du sætter dig hver morgen ind i en fuldt opladet bil og slipper for turen forbi tankstationen. Men så snart du skal lade op undervejs, vinder benzinbilen klart på bekvemmelighed.
Men hvad nu, hvis du slet ikke behøvede at stoppe for at lade? Det kan måske blive en realitet i fremtiden, hvis de idéer, der ligger bag et nyt patent, bliver til virkelighed.
Tyske Auto, Motor und Sport har nemlig opdaget et patent fra den kinesiske techgigant Huawei – kendt for deres mobiltelefoner, men som også arbejder med elbiler. Ifølge dem er Huawei i gang med at udvikle et såkaldt solid-state-batteri (faststofbatteri) med en energitæthed på hele 400-500 watt-timer pr. kilo. Det er op til tre gange mere end nutidens batterier og kan i teorien give en rækkevidde på op til 3.000 kilometer på én opladning.
Med en rækkevidde på 3.000 kilometer behøver du kun lade bilen seks gange om året, hvis du kører 18.000 kilometer om året. Det svarer til cirka én opladning hver anden måned. Med lidt strømforbrug over tid og motorvejskørsel ved 130 km/t er én gang om måneden dog mere realistisk.
Men er en elbil med 3.000 kilometers rækkevidde realistisk?
Selv hvis teknologien bliver fuldt udviklet, er det ikke sikkert, at bilproducenter vil vælge så stor rækkevidde. For i praksis er det ikke nødvendigt, da de fleste har adgang til opladning oftere end én gang om måneden. Det giver bedre mening at producere et batteri med omkring 1.000 kilometers rækkevidde, hvilket vil være langt billigere at fremstille, ifølge TopGear’s hollandske udgave.
Endnu smartere ville det være at udvikle et prisvenligt batteri med 500 kilometers rækkevidde, som kræver færre råmaterialer og vejer mindre. 500 kilometer er trods alt stadig en pæn rækkevidde – og hvis det samtidig kan oplades på bare 5 minutter, som Auto, Motor und Sport nævner, begynder det for alvor at blive interessant.
Hvornår vi kan forvente at se teknologien på markedet – og hvad det vil koste – vides dog endnu ikke.