Har du det derhjemme? IKEA-møbel som kostede 275 kroner, er nu 17.000 kroner værd

26/12/2024 06:53

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Wongsakorn Napaeng / Shutterstock.com
Et IKEA-møbel er blevet et vaskeægte samlerobjekt.

Mest læste i dag

Det er værd at tage et ekstra kig på dine IKEA-møbler derhjemme – de kan vise sig at være mere værdifulde, end du måske tror.

Flere af møbelgigantens ikoniske designs er nemlig blevet populære på genbrugsmarkedet, hvor de ofte sælges til høje priser.

IKEA har gennem sine 80 år ikke blot leveret funktionelle og budgetvenlige møbler, men også tidløse designs, der har fundet vej til millioner af hjem verden over.

Selvom IKEA ofte forbindes med masseproduktion og lave priser, er nogle af deres ældre og sjældnere møbler nu blevet eftertragtede samlerobjekter.

Ifølge mediet Linternaute er et eksempel herpå IMPALA-lænestolen, designet af Gillis Lundgren og lanceret i 1972 til en pris på 37 euro (ca. 275 kroner).

For nylig blev en sådan stol solgt for hele 2.300 euro (over 17.000 kroner) på genbrugssiden Selency.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Det er dog langt fra enestående.

GUIDE-hylden af Niels Gammelgaard, som kom på markedet i 1985 for 65 euro (485 kroner), kan i dag findes til salg for 1.629 euro (over 12.000 kroner) på Design Markets hjemmeside.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Men hvad gør netop disse møbler så eftertragtede?

Sjældenhed, samarbejder med kendte designere og god stand er afgørende faktorer. Møbler, der aldrig er blevet skilt ad og har et vintage-præg, har større chance for at stige i værdi.

Særligt nyere samarbejder, som MARKERAD-serien med Virgil Abloh fra 2019 og VARMBLIXT-serien med Sabine Marcelis fra 2023, har allerede skabt stor interesse blandt samlere.

Dog bliver ikke alle IKEA-møbler til værdifulde genstande.

Klassikere som Billy-reolen og Kallax-hylden vil sandsynligvis ikke stige i værdi, men snarere blive solgt billigere end nyprisen.

Alligevel tyder meget på, at nogle af Ikeas designs er på vej til at blive moderne klassikere.

Det kan derfor betale sig at undersøge, om dine gamle IKEA-møbler måske har opnået status som eftertragtede vintageobjekter, før du skiller dig af med dem.