Alment dansk drengenavn er forbudt i Portugal: Årsagen vil overraske dig

09/06/2024 20:26

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Der er ikke mange, der er klar over, at et populært dansk drengenavn er forbudt i Portugal.

Mest læste i dag

Valg af navn til et nyfødt barn kan være en kompleks proces, hvor forskellige faktorer vejer tungt.

Mange forældre lader sig guide af personlige værdier og slægtstraditioner i deres navnevalg. Nogle foretrækker at give deres barn et navn, der er bredt accepteret og velkendt, for at barnet kan passe ind, mens andre søger det stik modsatte ved at vælge et distinkt og unikt navn, så deres barn skiller sig ud.

I Danmark er der nærmest carte blanche til at navngive dit barn efter fri fantasi. Men denne frihed gælder ikke overalt i Europa, hvor valget af børnenavne ikke altid er lige så ubegrænset.

For eksempel er det velkendte drenge navn Tom, som også er populært i Danmark, forbudt i Portugal. Det kan virke underligt, men der er faktisk en velbegrundet årsag til dette.

Ifølge Magicmaman håndhæver Portugal strikte regler for valg af fornavne, inklusive en lovbestemt liste med cirka 1000 godkendte navne.

Tom er udelukket i Portugal, da det strider imod landets navneregler, som blandt andet kræver, at et navn ikke må overstige to fornavne, skal være portugisisk i både skrivemåde og udtale, matche barnets køn, og ikke må være en forkortelse.

Fordi Tom anses for at være en forkortelse for det mere formelle portugisiske navn Tomás, falder det uden for lovens rammer. Lignende begrænsninger gør sig gældende for andre navne; for eksempel må man ikke navngive sit barn Kate, men må i stedet bruge det fulde navn Katherine.

Der findes dog smuthuller i systemet. Hvis en af barnets forældre har en anden nationalitet end portugisisk, er der mere lempelige regler at navigere efter.