Når vi tænker på symptomer på alvorlige sygdomme, forbinder vi ofte de mere åbenlyse tegn såsom smerter eller pludseligt vægttab med dem. For britiske Lizzie Spear begyndte hendes kræftdiagnose imidlertid med noget, der tilsyneladende virkede helt harmløst – hævede øjne.
Det viste sig at være et tegn på akut lymfoblastisk leukæmi, en sjælden form for blodkræft.
Lizzie, der er 56 år, har kæmpet med helbredsproblemer det meste af sit liv. Allerede som 17-årig blev hun diagnosticeret med den sjældne blodsygdom Immune Thrombocytopenia (ITP), som påvirker blodets evne til at størkne. Fire år senere måtte hun gennemgå en operation for at få fjernet milten, hvilket gjorde hende immunnedsat.
Senere i livet blev Lizzie også diagnosticeret med fibromyalgi, en kronisk sygdom, der medfører udbredte smerter i kroppen.
Det var dog først i 2021, at hendes datter, Lowri, lagde mærke til de unormalt hævede poser under Lizzie’s øjne og insisterede på, at hun opsøgte læge.
Sådan skriver LadBible.
En bekymrende opdagelse
Lægerne mistænkte først en allergisk reaktion på de morfinplastre, Lizzie brugte mod sine kroniske smerter. Alligevel blev der taget blodprøver for at udelukke andre årsager. To uger senere kom opkaldet, der ændrede alt.
En unormal blodprøve førte til en akut knoglemarvsbiopsi, hvor diagnosen blev klar – Lizzie led af akut lymfoblastisk leukæmi.
Lizzie beskriver, hvordan hun havde oplevet flere symptomer forud for diagnosen, herunder nattesved, træthed og uforklarlige blå mærker – tegn, hun fejlagtigt havde tilskrevet overgangsalderen og sine tidligere helbredsproblemer.
Behandlingen begyndte med otte ugers intensiv kemoterapi, men kræften var aggressiv. For at opnå remission blev Lizzie anbefalet en stamcelletransplantation, hvor hendes datter Lowri trådte til som donor – ikke én, men to gange.
Desværre vendte kræften tilbage i november 2023.
I dag kæmper Lizzie stadig med følgevirkninger som nerveskader, men hun er fast besluttet på at leve i nuet.
Hun opfordrer andre til at tage selv de mindste symptomer alvorligt og deler sin historie for at øge opmærksomheden omkring leukæmi.