Hvis du foretager en internetsøgning på 'verdens største vandfald', vil du sandsynligvis finde Tugela Falls i Sydafrika eller Niagara Falls mellem USA og Canada.
Førstnævnte er nu anset for at være det højeste med et fald på 948 meter, ifølge World Waterfall Database. Mens Niagara Falls har den største gennemsnitlige vandføring.
Alligevel falmer disse vandfald i forhold til verdens største vandfald. Dette vandfald dukker dog ikke op i søgninger på nettet, fordi det ligger under vand.
2.000 mere end Niagara Falls
På 600 meters dybde i Danmarksstrædet mellem Island og Grønland fosser en enorm flod af iskoldt, tungt vand over kanten på et undersøisk bassin.
Vandmasserne kaster sig 3.500 meter ned ad bjergsiden, til det store havdyb, hvor vandet så strømmer sydpå langs bunden, skriver NOAA.
Svimlende fem millioner kubikmeter vand fosser ned ad den undersøiske bjergside hvert sekund. Det er 2.000 gange mere vand end i Niagara Falls, når de er på deres største, ifølge hjemmesiden HowStuffWorks.
Vigtig for kloden
Ingen turister tager billeder af verdens største vandfald. Men det er til gengæld ret kendt i andre kredse - nærmere bestemt blandt forskere.
Disse vandfald er nemlig en meget vigtig del af havstrømssystemet, som hjælper med at fordele varmen på vores klode.
I områderne mellem Island og Grønland møder iskoldt vand fra polarområderne varmere vand i Irmingerhavet (et marginalhav i det nordlige Atlanterhav, red.) sydøst for Grønland. Det salte, kolde vand er tungere end det varme og synker derfor til bunden.
Og der, hvor havbunden åbner sig i en afgrund, styrter vandet ned.
Pumpe - eller koldt hjerte
Dette voldsomme, undersøiske vandfald er faktisk en vigtig drivkraft i den globale termohaline cirkulation - et verdensomspændende system af havstrømme.
Derfor har det enorme vandfald fået det lidt kantede navn Grønlandspumpen, fordi det pumper koldt vand sydpå. Ifølge Wikipedia har danskerne dog fundet på et mere poetisk kaldenavn: Oceanernes kolde hjerte.