Den britiske medicinalvirksomhed GSK har igangsat et fireårigt forskningsprojekt, der skal klarlægge, om virksomhedens vaccine mod helvedesild, Shingrix, også kan have en beskyttende effekt mod demens.
Det skriver Portfolio.
Tidligere data vækker håb
Studiet omfatter hele 1,4 millioner personer i alderen 65 til 66 år. En del af deltagerne har allerede modtaget Shingrix-vaccinen, mens andre endnu ikke er blevet vaccineret. Ved at sammenligne disse to grupper håber forskerne at finde en mulig sammenhæng mellem vaccination og reduceret risiko for demens.
Tidligere studier har peget på, at vacciner mod helvedesild muligvis hænger sammen med lavere forekomst af demens. Disse undersøgelser har dog været baseret på eksisterende data, hvilket betyder, at de ikke har kunnet fastslå en direkte årsagssammenhæng.
Ny tilgang gør stor skala mulig
Ifølge GSK’s videnskabelige direktør, Tony Wood, ville det være enormt omkostningsfuldt at gennemføre et traditionelt klinisk forsøg med så mange deltagere. Men den britiske vaccinationsstrategi har skabt en unik mulighed.
Siden 2023 tilbydes Shingrix til alle 65-årige i Storbritannien, mens 66-årige først modtager vaccinen, når de fylder 70. Det giver to naturligt adskilte grupper, som kan sammenlignes i et såkaldt "naturligt randomiseret" studie.
Kan få betydning for fremtidens vacciner
Projektet gennemføres i samarbejde med UK Dementia Research Institute og Health Data Research UK, og der tages højde for faktorer som alder, køn og eksisterende helbredstilstande.
Hvis undersøgelsen påviser en tydelig sammenhæng mellem vaccinen og lavere risiko for demens, kan det åbne for en udvidet godkendelse af vaccinen til også at beskytte mod netop denne sygdom.
Forskerne udnytter de omfattende sundhedsdata i det britiske NHS, og hvis metoden viser sig effektiv, kan den danne model for fremtidige sundhedsstudier i stor skala.