Overlæge på Bispebjerg Hospital: Sådan og så hyppigt bør du tage bad

06/07/2023 12:52

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Det er ikke lige meget hvor ofte og hvordan, du går i bad.

Mest læste i dag

Huden er uden tvivl kroppens største organ, og det er beklædt med milliarder af bakterier.

Desuden forlader op til 40.000 døde hudceller din krop hvert eneste minut, og det er derfor afgørende at pleje din hud, hvilket blandt andet indebærer at tage bad.

Det er dog vigtigt at bemærke, at du ikke skal tage for mange bade og at du skal gøre det på den rigtige måde.

Ifølge en artikel i Illustreret Videnskab, har de talt med Jørgen Serup, en professor i dermatologi og overlæge på Bispebjerg Hospital.

Han har arbejdet med hud i mange år, og ifølge ham er det ikke så let at give et præcist svar på, hvor ofte man bør tage bad. Det afhænger af badets intensitet og type.

For meget sæbe er skidt

Selvom mange tror, at man skal tage bad dagligt og skrubbe sig grundigt med sæbe, er det faktisk ikke nødvendigvis en god idé.

I hvert fald ikke hvis man gør det for ofte.

Ifølge Serup bør man kun bruge sæbe på hele kroppen sjældent, fordi sæben kan irritere huden og udtørre cellerne.

"Naturligvis har vi fedtstoffer på kroppen. Sæben fjerner fedtet og udtørrer cellerne. Hvis det sker for ofte, kan det irritere huden og forårsage unormal rødme og kløe," forklarede han. Dog er sæbe nødvendigt fra tid til anden for at undgå dårlig lugt.

Hvor ofte skal du tage et bad

Serup vil ikke give et specifikt svar på, hvor ofte man skal tage bad, da det afhænger af badetypen.

Han har dog forklaret, at et dagligt brusebad ikke skader, hvis man kun bruger sæbe på de områder af kroppen, der er mest udsat for sved. Det inkluderer skridtet, numsen, fødderne og under armene.

"Et dagligt brusebad er fint, hvis du kun bruger sæbe på de områder med flest bakterier - skridtet, endetarmsåbningen, fødderne og under armene," forklarede han. Han tilføjede: "Men du skal højst sæbe hele kroppen ind 1-2 gange om ugen, ellers tørrer du huden for meget ud."