Neurovidenskab afslører: Denne simple vane forbedrer kognitiv sundhed og gør din hjerne yngre

13/12/2024 07:42

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
En meget simpel vane kan være med til at forbedre din kognitive sundhed og gøre din hjerne yngre, lyder det fra neurovidenskaben.

Andre læser også

Tid er en uundgåelig faktor, der påvirker os alle. Men en ny undersøgelse peger på en enkel daglig vane, der kan booste din hjernes funktion og genskabe dens kognitive sundhed, så den føles flere år yngre.

Ifølge forskere fra Penn State College of Medicine, som har offentliggjort deres fund i tidsskriftet Annals of Behavioral Medicine, kan hverdagsbevægelser være nøglen. Det handler ikke om intensiv træning – selv let fysisk aktivitet, som at lufte hunden eller lave husarbejde, kan gøre en forskel. Deres studie viser, at denne type bevægelser kan forbedre hjernens funktionsevne.

En af undersøgelsens konklusioner er, at deltagerne opnåede en forbedring i kognitiv behandlingsevne svarende til at være fire år yngre.

"Det kræver ikke medlemskab i et fitnesscenter for at nyde godt af fordelene ved fysisk aktivitet. Al bevægelse tæller, og hverdagsaktiviteter kan have en positiv effekt på hjernen," forklarer Jonathan Hakun, en af hovedforskerne og assisterende professor i neurologi og psykologi ved Penn State, ifølge mediet INC.

Selvom det længe har været kendt, at motion styrker hjernens sundhed på lang sigt, sætter denne undersøgelse fokus på de umiddelbare fordele. For eksempel kan en gåtur om morgenen forbedre din kognitive behandlingsevne allerede senere samme dag.

Forskerne analyserede data fra 204 midaldrende personer i Bronx, New York, over en periode på ni dage. Seks gange dagligt rapporterede deltagerne om deres fysiske aktivitet og gennemførte to mentale opgaver, der målte arbejdshukommelse og kognitiv behandlingsevne. Resultaterne viste, at deltagerne præsterede bedre, hvis de havde været aktive siden deres seneste rapport.

For travle mennesker og professionelle kan dette betyde, at små ændringer i arbejdsdagen – som gående møder, stående telefonopkald eller at opsøge kolleger personligt – kan give en kognitiv fordel.

Dette skal ikke ses som en erstatning for regelmæssig motion, men snarere som en påmindelse om, at selv små mængder bevægelse kan gøre en forskel. "Vi bliver langsommere med alderen, både fysisk og mentalt, men denne forskning viser, at vi midlertidigt kan modvirke det med bevægelse. Det er en overbevisende indsigt," afslutter Hakun.