Mennesker planlægger at vende tilbage til Månen i slutningen af dette årti, efter flere årtiers fravær. Ifølge Eos er det overordnede mål på længere sigt at etablere en permanent tilstedeværelse på Månen.
En ny undersøgelse peger dog på, at menneskelige aktiviteter kan skabe en midlertidig og tynd atmosfære på Månen. Aktiviteterne vil føre til en midlertidig ophobning af atmosfærisk materiale, som kan have konsekvenser for miljøet.
"En stor bekymring er, at det støv, som bliver hvirvlet op under udforskning og andre aktiviteter, bliver elektrisk ladet. Det danner det, vi kalder et støvplasma," forklarer Rosemary Killen, planetforsker ved NASAs Goddard Space Flight Center, til mediet Tiempo. Hun advarer om, at dette støv kan være farligt for mennesker, da det kan skade lungerne på samme måde som "sort lunge" hos minearbejdere.
Landingsmoduler og støvproblemer
Den planlagte tilbagevenden til Månen vil primært ske via SpaceX’s store landingsmodul, Starship, som er en vigtig del af NASAs Artemis-program. Landingsprocessen forventes at hvirvle store mængder støv op, hvilket kan midlertidigt fortykke Månens eksosfære. Killen og hendes forskerhold har analyseret, hvordan landinger, udforskning og astronauters aktiviteter kan påvirke Månens miljø.
Undersøgelsen viser, at disse aktiviteter kan ændre Månens tynde atmosfære, hvilket skaber potentielle problemer for både mennesker og teknologi. Desuden kan det gøre det mere udfordrende at opnå videnskabelige resultater.
Regolit og midlertidige atmosfærer
Månens overflade er dækket af fint støv, kendt som regolit, som er skabt af milliarder af års meteornedslag. Den naturlige eksosfære, en meget tynd atmosfære, består primært af molekyler og støv, der stammer fra meteornedslag og solvindens påvirkninger.
Landinger med rumfartøjer skaber betydeligt mere intense støvskyer end de naturlige processer. Ifølge Killen kan mængden af atomer i eksosfæren omkring landingsstederne stige op til 100.000 gange, hvilket skaber søjler af materiale, der kan nå højder på 80 kilometer og sprede sig over store afstande. Selv efter landingen vil afgasning fra fartøjer og astronauternes aktiviteter fortsat påvirke eksosfæren.
Mulige udfordringer
De midlertidige atmosfærer kan give både praktiske og videnskabelige udfordringer. Fordampning af vand fra menneskelige aktiviteter kan for eksempel fryse og afsættes på Månens overflade, hvilket kan forurene iskerner, som forskere ønsker at undersøge for at få indsigt i Månens og Jordens vandhistorie.
Derudover kan den midlertidige atmosfære forstyrre elektroniske systemer og komplicere opbygningen af holdbar infrastruktur på Månen.