En undersøgelse præsenterer beviser for, hvor en asteroide ramte Jorden for 789.000 år siden. Forskere peger på, at flere rester af himmellegemet blev fundet spredt over Sydøstasien, men at krateret fra nedslaget blev lokaliseret i det sydlige Laos.
En kombination af geologiske forhold, tæt regnskov og en af verdens mest politisk isolerede nationer er sandsynligvis årsagen til, at stedet forblev skjult så længe.
Et team ledet af professor Kerry Sieh fra Nanyang Teknologiske Universitet bemærkede, at 'udetonerede ammunitioner gjorde feltarbejdet svært i årtier' efter regionens krige. Det skriver mediet Olhar Digital.
Nogle hemmeligheder kan dog være gået tabt for altid. Allerede i 1983 blev et grusleje observeret lige under tektitterne i Vietnam. Den mest accepterede teori er, at materialerne blev kastet til regionen af nedslaget fra asteroiden.
Med disse spor fandt forskerne frem til det sydlige Laos og identificerede et lag af klipper dannet af gammel sandsten og basaltisk lava. Til sidst konkluderede de, at krateret ligger inden for Bolaven-vulkanfeltet.
De hævdede, at selvom tektitter findes tusindvis af kilometer væk, er de mest udbredte i den region. Undersøgelsen blev offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.
Det faktum, at Laos er et meget lukket land, har gjort det svært for forskere at få lov til at undersøge dette meget nedslag fra asteroiden nærmere.
Her er det også vigtigt at slå fast, at der er en række ting, der ikke bliver opdaget. Det skyldes, at det med tiden er blevet gjort umuligt. Det er naturligvis noget, som forskerne ærgrer sig over.
Tektitter, der er sorte glassten med dimensioner på op til nogle få centimeter, blev dannet efter asteroidenedslaget og spredt til steder som Madagaskar i Afrika og Antarktis.
Disse materialer er stadig synlige mange steder og hjalp forskerne med at kortlægge kollisionsstedet. Dette skyldes, at geologiske processer ofte begraver de vigtigste beviser for sådanne hændelser.