Kollision mellem sjældne stjerner i Mælkevejen vil afslutte livet på Jorden, viser undersøgelse

06/07/2024 20:27

|

Nicolai Busekist

Foto: Graham Holtshausen / Unsplash
Ifølge en ny undersøgelse kan en sjælden kataklysmisk kollision mellem to forfaldne stjerner i Mælkevejen rive jordens beskyttende ozonlag væk og føre til masseudryddelse af alt liv.

Mest læste i dag

Indtil nu har astronomer kun observeret nogle få lignende kollisioner mellem neutronstjerne, som er kendt som kilonovaer. Hvis en sådan eksplosion sker tæt på Jorden, kan det være farligt for alt liv, sagde forskere fra blandt andet University of Illinois Urbana-Champaign i USA.

Forskningen, som endnu ikke er peer-reviewed, kan hjælpe med at bestemme muligheden for liv på andre verdener tæt på disse kollisioner. Den største trussel fra sådanne kollisioner er strålingseksplosionen, som inkluderer efterglød af røntgenstråler og gammastråler, ifølge forskerne.

"Ioniserende stråling fra disse kilder kan være farlig for livet på jordlignende planeter, når de er for tæt på," udtalte forskerne i undersøgelsen. 

Eksplosion kan rive jordens stratosfæriske ozon væk

Hvis Jorden var i en sådan zone, kan den stratosfæriske ozon blive revet væk på grund af strålingen, hvilket kan kræve nogle år for at komme sig fra.

Forskerne sagde, at røntgenstråler fra kilonovaens efterglød sandsynligvis vil være mere dødelige, da de sandsynligvis vil vare længere end gammastråleudslip. De tilføjede også, at livsødelæggende virkninger vil forblive inden for cirka 16 lysår.

"For basis-kilonova-parametre fandt vi ud af, at røntgenstrålingen fra eftergløden kan være dødelig ud til ∼5 pc, og off-axis-gammastrålingen kan true en rækkevidde på ∼4 pc," sagde forskerne.

"Den største trussel kommer år efter eksplosionen, fra de kosmiske stråler accelereret af kilonova-eksplosionen, som kan være dødelige ud til afstande op til ∼11 pc."

Undersøgelsen advarede dog om, at resultaterne har 'betydelige usikkerheder' og afhænger af 'synsvinkel, udstødt masse og eksplosionens energi'.

"Sjældenhed af binære neutronstjerne-sammenstød kombineret med et lille omfang af dødelighed betyder, at de sandsynligvis ikke er store trusler mod livet på Jorden. Vi fandt ud af, at den gennemsnitlige tilbagevendingstid for dødelige sammenstød på Solens placering er meget større end universets alder," sagde de.