Den første hjernechip blev afprøvet på en 37-årig mand, der mistede alle fire lemmer i en tragisk ulykke. Ifølge lokale medier gjorde chippen det muligt for ham at spille videospil udelukkende ved hjælp af sine tanker.
Forskerne arbejder nu på at videreudvikle teknologien, så han i fremtiden kan betjene en robotarm eller en kunstig intelligens-baseret assistent. Det rapporterer The Independent.
Det første forsøg fandt sted på Center for Excellence in Brain Science and Intelligence Technology (CEBSIT) under det Kinesiske Videnskabsakademi. Her indsatte forskerne mikroskopiske neurale elektroder gennem et lille hul i kraniet for at måle hjernens signaler.
"Elektroden er så blød, at den kraft, der kræves for at bøje den, svarer til den kraft, som to neuroner udøver på hinanden i hjernen," forklarede Zhao Zhengtuo, forsker ved CEBSIT, til The Independent.
"Det betyder, at elektroden kan fungere i hjernen over lang tid uden at forårsage immunreaktioner eller blive afvist af vævet."
Også i USA bliver der forsket intensivt i invasive BCI-enheder (brain-computer interface), blandt andet af Elon Musks firma Neuralink, som er en af frontløberne på området.
Musk har tidligere udtalt, at han planlægger at udstyre millioner af mennesker med Neuralink-chips i løbet af det næste årti. Dette bygger på lovende resultater fra tidlige tests, hvor forsøgspersoner har været i stand til at styre computere ved tankens kraft.
"Hvis alt forløber som planlagt, vil hundredvis have en Neuralink-chip om få år — måske titusinder inden for fem år og millioner inden for ti år," sagde Musk sidste år.
De første forsøg fra Neuralink har primært rettet sig mod personer med lammelser, men Musk ser også teknologien som et redskab til at udvide menneskets intelligens og evner.
På længere sigt mener Musk, at BCI-teknologi kan bane vejen for en tættere integration mellem mennesket og kunstig intelligens, hvilket kan være nødvendigt for at kunne matche en fremtidig kunstig generel intelligens (AGI).
Neuralink har for nylig rejst 650 millioner dollars (omtrent 4,2 milliarder kroner) i ny kapital for at kunne udvide sine forsøg globalt og 'forbedre menneskehedens muligheder'.
CEBSIT i Kina forventer at have deres BCI-enhed klar til kommercielt brug i 2028. Den vil i første omgang blive lanceret som medicinsk udstyr med det formål at forbedre livskvaliteten for amputerede og personer med rygmarvsskader.
Laboratoriet i Shanghai hævder desuden, at deres chip allerede er mindre og mere fleksibel end Neuralinks version.