En artikel offentliggjort i Nature Geoscience rapporterer en undersøgelse, der muligvis endelig afslører oprindelsen af et tyndt hydrogenrigt lag mellem Jordens kappe og ydre kerne. Dette lag er blevet identificeret for flere årtier siden og uden forklaring indtil nu.
Jordens lag er opdelt i fem lag: litosfære, asthenosfære, kappe, ydre kerne og indre kerne.
Sismologer, der for flere årtier siden undersøgte planetens dybder, identificerede et tyndt lag på få hundrede kilometer omkring den ydre kerne.
Kendt som lag-E, har denne hydrogenrige zone haft ukendt oprindelse, indtil nu.
Resultater fra en ny undersøgelse antyder, at Jordens overfladevand infiltrerer, hvilket kan forklare denne dannelse.
'Plastikfilm' omkring Jordens kerne
Et internationalt team af geoforskere fra Arizona State University og Yonsei University har vist, at overfladevand kan trænge dybt ned og ændre sammensætningen af den ydre region af den flydende metalkerne og skabe dette særlige lag. Det skriver Olhar Digital.
Ifølge forskningen er overfladevand gennem milliarder af år blevet transporteret dybt ned i Jorden af subducerede tektoniske plader. Ved grænsen mellem kappe og kerne på omkring 2.900 kilometers dybde udløser vandet en kemisk interaktion, der ændrer den yderste del af kernen.
Gennem højtrykseksperimenter har holdet vist, at subduceret vand kemisk reagerer med kernematerialer, hvilket resulterer i et hydrogenrigt lag uden silikone, så tyndt, at det sammenlignet med kernens diameter på 6.970 km, er som en tynd plastikfilm.
Desuden skaber reaktionen silicakrystaller, der stiger op og integreres i kappen. Det antages, at dette ændrede flydende metallag er mindre tæt, og at det har lavere seismiske hastigheder, hvilket passer til de anomale egenskaber, kortlagt af sismologer.
"Denne opdagelse, sammen med vores tidligere observation af diamanter, der dannes ved vandets reaktion med kulstof i flydende jern under ekstremt tryk, peger på en meget mere dynamisk kerne-kappe-interaktion, hvilket antyder en betydelig udveksling af materialer," sagde Sang-Heon Shim, medforfatter af undersøgelsen.