I Danmark kan vi med stolthed fremhæve vores styrke inden for medicinsk forskning. Gennem de seneste år har den danske sundhedssektor, med Novo Nordisk i spidsen, opnået bemærkelsesværdige resultater.
Nu har det anerkendte tidsskrift Science peget på årets største videnskabelige gennembrud – men denne gang går æren ikke til danske forskere.
Ifølge Aftonbladet drejer gennembruddet sig om en behandling, der kan revolutionere kampen mod en af verdens mest udfordrende epidemier – hiv.
Globalt bliver millioner af mennesker smittet med hiv hvert år. Selvom der findes antiinflammatoriske medicin, er en egentlig vaccine stadig langt fra at være en realitet.
Håbet retter sig nu mod lenacapavir, en behandling der kan bruges som præventiv behandling, også kaldet PrEP (præ-eksponeringsprofylakse).
"Det har potentiale, hvis vi gør det på den rigtige måde, hvilket betyder store investeringer og en hurtig udrulning på markedet," udtaler Linda-Gail Bekker, der ledede et af de afgørende studier for producenten Gilead Sciences.
Antallet af syge blev til 0
Lenacapavir har været tilgængeligt i to år, men ny forskning fremhæver nu dets imponerende effektivitet som PrEP. Behandlingen administreres som en injektion hver sjette måned, og resultaterne taler for sig selv.
I et stort studie med deltagelse af afrikanske teenagepiger og unge kvinder reducerede behandlingen antallet af nye hiv-tilfælde til nul. Lignende resultater blev også opnået i en global undersøgelse, hvor målgruppen var mænd, der har sex med mænd, hvor effekten nåede op på imponerende 99,9 procent.
På trods af de lovende resultater er forskerne forsigtige med at erklære endelig sejr. Spørgsmålet om tilgængelighed, produktion og godkendelse fra sundhedsmyndigheder verden over vil være afgørende for, hvorvidt lenacapavir kan blive et globalt gennembrud i kampen mod hiv og aids.