Havvandet stiger ikke kun i temperatur - det begynder også at skifte farve

22/04/2024 19:40

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Verdenshavene bliver ikke kun varmere og varmere. Man har også fundet ud af, at det er begyndt at skifte farve.

Mest læste i dag

Menneskeskabte klimaændringer ændrer havene for altid. Global opvarmning får polarisen til at forsvinde hurtigere end nogensinde, og havniveauet stiger hvert år. Orkaner og naturkatastrofer bliver hyppigere, og mange organismer flytter til områder, de aldrig tidligere har beboet. Men det har også en anden konsekvens: Havene ændrer farve.

De bliver grønnere. Ja, klimaændringer opvarmer ikke kun vores have, men gør dem også grønnere over tid. Det viser en ny undersøgelse offentliggjort i Nature, som analyserede 20 års satellitbilleder fra NASA.

Resultaterne viste drastiske ændringer i farvepaletten i 56% af havene i den periode. Det var især tilfældet i tropiske regioner inden for 40° fra ækvator. Og det er forårsaget af marine organismer, specifikt fytoplankton.

B.B. Cael og kolleger fra National Oceanography Centre i Southampton analyserede observationer fra NASAs Modis-Aqua-satellit fra de seneste 20 år og søgte efter mønstre i havets farveændringer gennem et farvespektrum, der inkluderer rød og blå.

Ved at sammenligne disse ændringer med antagelser fra en computermodel, der simulerer, hvordan havene ville se ud, hvis den menneskeskabte globale opvarmning aldrig havde fundet sted, var ændringen tydelig. I de fleste områder var der en klar "grøn effekt".

Hvorfor sker det? Fytoplankton indeholder pigmentet chlorophyll, som reflekterer grønt lys, hvilket gør havet mere grønt, når det huser større populationer af disse marine mikrober.

Som forfatterne af studiet forklarer, spreder og absorberer plankton desuden lyset på forskellige måder, hvilket ændrer vandets optiske egenskaber og dermed reflektansen (som er den farve, vi opfatter havet som). Og hvis reflektansen ændrer sig, betyder det, at økosystemet ændrer sig.

Forfatterne mener, at årsagen til denne ændring kan være en klimadrevet næringsstratificering i havets overfladevand, som kan afskære disse organismers fødekilder.

"Mere stratificering betyder større forskel i tætheden af overfladevand (hvor lyset er) sammenlignet med dybvandet (hvor næringsstofferne er), hvilket betyder mindre blanding af de to, så mindre næringsstoffer når planktonet," forklarede Cael.

Hvorfor skal det bekymre os? Ikke på grund af farven, selvom vi alle foretrækker en mere blålig og frisk tone, men fordi det tydeligt illustrerer, at det marine økosystem ændrer sig.

Det er vigtigt at huske, at fytoplankton spiller en afgørende rolle for alt liv på Jorden som en global kulstofsug og producent af atmosfærisk ilt.

Desuden har det evnen til at ændre meget af sit miljø, herunder temperatur, næringsstoftilgængelighed og lysniveauer i vandet, og er grundlaget for den marine fødekæde. Derfor er det afgørende at forstå præcis, hvad der sker med dem, og hvordan vi kan løse det.