Genetik: Fra hvilken forælder arver børn deres intelligens? Mor eller far?

11/08/2024 18:57

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Hvem arver børn deres intelligens fra: mor eller far? Dette spørgsmål stiller mange forældre sig ofte, og meningerne er delte. Her er, hvad videnskaben siger om det.

Mest læste i dag

Hvordan defineres intelligens, og hvad præger den? Forskningen har endnu ikke fundet et endeligt svar. En almindelig måling er intelligenskvotienten (IQ), men den siger ikke noget om, hvorvidt intelligens er arvet fra moren, faren eller begge forældre.

Ifølge en undersøgelse er kun halvdelen af dit IQ-resultat genetisk bestemt, mens de andre 50 procent afhænger af dine livsvilkår.

Men hvilke gener er involveret? En omfattende undersøgelse fra 2018 ledet af James J. Lee fra University of Minnesota har givet spændende indsigter.

Forskerholdet opdagede 1.271 genetiske variationer, der påvirker intelligens og uddannelsessucces. Disse variationer har hver især kun en minimal indflydelse på IQ. Det blev ikke fastslået, om disse gener primært arves fra moren eller faren.

En videnskabelig hypotese siger, at gener forbundet med intelligens findes primært i X-kromosomet. Mennesker har 46 kromosomer, hvoraf to er kønskromosomer: X og Y.

Kvinder har to X-kromosomer (XX), mens mænd har et X- og et Y-kromosom (XY). En mor giver altid et X-kromosom videre til sit barn, mens faren giver enten et X eller et Y.

En populær videnskabelig artikel har fejlagtigt hævdet, at intelligensgener udelukkende findes i X-kromosomet, og derfor skulle intelligens udelukkende arves fra moren. Det er dog ikke videnskabeligt bekræftet.

Forskere mener, at gener forbundet med intelligens kan være koncentreret i X-kromosomet, men det er endnu ikke endeligt bevist. I 2014 anslog kinesiske forskere, at cirka 16 procent af gener, der påvirker IQ, findes i X-kromosomet, som kun indeholder 3,4 procent af de menneskelige gener.

Intelligens er ikke kun et spørgsmål om gener. Dit miljø og din opvækst spiller også en vigtig rolle i udviklingen af din intelligens. Professor Markus Nöthen fra Bonn siger, at genetik ikke alene afgør ens uddannelsesniveau, og at miljøet spiller en stor rolle.