Forskere har opdaget 'ekstraordinær forbindelse' mellem hjertet og hjernen

05/09/2024 21:19

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
"Intrigerende afslører denne undersøgelse en ekstraordinær forbindelse mellem hjertet og hjernen, der viser forskellige tidsvinduer til handling og perception," afslørede en gruppe forskere.

Mest læste i dag

Neuroforskeren Esra Al fra Max Planck Instituttet for Kognitions- og Hjerneforskning i Tyskland har i flere år studeret hjertets indflydelse på hjernen, som er baseret på årtiers forskning og nyere studier med robuste metoder.

I 2020 opdagede Al og nogle af hendes kolleger, at vores opfattelse af ydre stimuli mindskes, hver gang hjertet trækker sig sammen i systole-perioden (muskelsammentrækning).

Disse sensoriske skarpheder vender tilbage, når hjertet slapper af i diastole (muskelafslapning). Men med hver sammentrækning mindskes vores sensoriske opfattelse.

Nogle studier antyder, at reaktionstiderne sænkes under systole, og at vi tager længere tid om at opfatte taktile oplysninger, fordi vores sensoriske opfattelse midlertidigt dæmpes.

Andre studier har fundet frem til, at hurtige øjenbevægelser forekommer oftere, når hjertet trækker sig sammen, hvilket antyder, at motoriske bevægelser kan styres af hjertecyklussen.

Indtil nu har forskere ikke kunnet få et klart billede af disse strømme og tilbagegange. Derfor begyndte Al og hendes kolleger at måle, hvordan motorisk cortex, som er den del af hjernen, der er involveret i kontrol af frivillige motoriske bevægelser, reagerer gennem hele hjertecyklussen.

I undersøgelsen blev deltagerne forbundet med forskellige maskiner for at opnå samtidige optagelser af hjerneaktivitet, hjerteaktivitet og muskelaktivitet i hånden, mens de sad i en stol og udførte en motorisk opgave, der involverede at klemme på en måler.

Ved at analysere data fra 36 personer opdagede forskerne, at nervesignalerne, der styrer håndens muskler, steg under systole, som normalt varer tre tiendedele af et sekund.

Håndens muskelaktivitet var også kortvarigt stærkere, når deltagerne klemte måleren under systole i stedet for diastole.

"Samlet set fandt vi frem til, at excitabiliteten i sensorimotorisk cortex øges under systole, og tilsvarende reflekteres denne stigning i styrken af den motoriske output," sagde forskerne i undersøgelsen ifølge mediet pplware.

Ved at sammenligne disse resultater med deres tidligere fund foreslår forskerne, at stigningen i muskelaktivitet under perioden med muskelsammentrækning supplerer faldet i sensorisk perception.

Det vil sige, at der er forskellige vinduer i hjertecyklussen, hvor hjernen er forberedt på at behandle sensorisk information og derefter handle på den.