Forskere er i den sidste fase mod genoplivning af mammutter

03/08/2024 20:15

|

Nicolai Busekist

Foto: Danny Ye / Shutterstock.com
Et bioteknologifirma planlægger genoplivning af de uddøde uldhårede dyr, men det er ikke alle, der mener, at det er en god idé.

Mest læste i dag

Ifølge de eksisterende fund uddøde de fleste mammutpopulationer for omkring ti tusind år siden, men nogle arter overlevede i yderligere nogle tusinde år. En af disse arter, der uddøde for omkring fire tusind år siden i Sibirien, ønsker Colossal Biosciences at genoplive.

Genskabelsen af dyr, der ligner en uddød art gennem genetik, møder dog modstand fra dele af den videnskabelige verden. Der er flere forskere, der tvivler på, om det overhovedet er muligt, og andre bekymrer sig om de risici, der kan følge med.

Virksomheden, der er grundlagt af iværksætteren Ben Lamm og genetikeren George Church, planlægger at indsætte DNA fra det uldhårede mammut (fundet i Sibirien) i genomet hos asiatiske elefanter i håb om at skabe en hybridart.

Ifølge Colossal Biosciences deler asiatiske elefanter og de uldhårede mammutter 99,6% af deres DNA. For to år siden lykkedes det virksomheden at rejse 15 millioner dollars, hvilket dog ikke var nok til at påbegynde forsøget på at genoplive mammutterne.

Sidste år meddelte de dog, at de i løbet af to år har formået at samle 225 millioner dollars fra kendte investorer og fonde. De har nu et fast videnskabeligt personale på 115 forskere og yderligere 60 eksterne samarbejdspartnere. Virksomheden antyder, at de teknisk set kan bringe mammutter til live i 2028.

For at dette kan ske, skal der dog gives tilladelse fra de relevante myndigheder, og virksomheden skal blive enig med en regering, der er villig til at lade mammutterne leve frit i naturen på deres territorium. Det kræver naturligvis også enighed fra både regeringerne og de lokale samfund i de områder, hvor mammutterne skal leve, for at undgå forskellige former for problemer i samlivet.

Colossal arbejder samtidig med at genoplive den store fugl, dronten, der levede på Mauritius, men som uddøde fuldstændigt i det 17. århundrede efter menneskets ankomst til øen i Det Indiske Ocean.

Mange eksperter har dog understreget, at der ikke bør ske nogen form for genoplivning af uddøde arter, da disse dyr vil vende tilbage til en verden, der er markant anderledes end den, de levede i (både miljømæssigt og klimamæssigt). De vil have svært ved at tilpasse sig de nye og meget vanskelige forhold og vil sandsynligvis ikke kunne overleve, hvilket vil føre til en unødig lidelse.