Forsker kommer med skræmmende advarsel angående kunstig intelligens: "Vi bør virkelig være bekymrede over det"

09/06/2024 15:10

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Ekspert og forskere, der frygter AI, føler sig magtesløse. De er bekymrede over, at farerne ignoreres på samme måde som risiciene ved rygning tidligere blev.

Mest læste i dag

En førende ekspert inden for kunstig intelligens advarer om, at de store teknologigiganter bag de potentielt farlige robotter, som har evnen til at udrydde os, afleder opmærksomheden fra de alvorlige trusler mod menneskeheden.

Max Tegmark, en forsker og aktivist imod kunstig intelligens, sammenligner udviklingen af denne teknologi med den bekymring, der omgav udviklingen af atomvåben under Anden Verdenskrig. Han påpeger, at diskussioner om AI's potentielle databrud fungerer som et skjold for den virkelige fare: muligheden for total ødelæggelse af menneskeheden.

"Da Enrico Fermi i 1942 opnåede en selvbærende nuklear kædereaktion under en fodboldbane i Chicago, blev topfysikerne virkelig forfærdede, da de indså, at den største hindring for at skabe en atombombe var blevet overvundet," udtaler han ifølge Daily Star.

"De indså, at det kun var et spørgsmål om tid - og kun tre år senere, i 1945, blev Trinity-testen udført. AI-modeller, der består Turing-testen, hvor man ikke kan skelne dem fra mennesker, udgør den samme advarsel om den form for AI, hvor vi kan miste kontrollen."

Tegmark påpeger, at modstandere af AI, inklusive "gudfaren" Geoffrey Hinton, har gyldig grund til deres bekymring. Future of Life Institute ledte sidste år et kald for en seks måneders pause i avanceret AI-forskning på grund af frygten for risici, inklusive risikoen for menneskehedens udslettelse.

Han mener, at eksperter og forskere, der advarer om AI's farer, allerede føler sig handlingslammede i deres forsøg på at standse udviklingen. Han tilføjer, at farerne bliver ignoreret på samme måde som sundhedsrisiciene ved rygning blev det tidligere.

"I 1955 begyndte artikler at dokumentere rygningens forbindelse til lungekræft, og man ville forvente, at reguleringer ville følge snart. Men det skete først i 1980'erne på grund af stort pres fra industrien for at aflede opmærksomheden. Jeg ser det samme ske nu," siger han.

"Selvfølgelig forårsager AI allerede skade. Der er bias, som skader marginaliserede grupper - men som den britiske teknologiminister Michelle Donelan selv sagde, er det ikke, fordi vi ikke kan håndtere begge dele. Det er som at sige: lad os ignorere klimaforandringer, fordi der vil være en orkan i år."

"Jeg tror, at mange føler, at selv hvis de ønsker at stoppe, kan de ikke. Hvis en leder af et tobaksfirma en dag vågner op og føler, at det, de gør, er forkert, hvad sker der så? De bliver udskiftet. Så den eneste måde at sikre os på er, hvis regeringen indfører sikkerhedsstandarder for alle."