En skjult verden af liv er blevet opdaget i en gigantisk undervandslabyrint

04/08/2024 12:21

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Det var allerede kendt, at labyrinten gemmer på en række Maya-skatte. Nu har forskere gjort en ny opdagelse.

Mest læste i dag

Dybt under Yucatán-halvøen i Mexico ligger et af verdens mest omfattende grundvandsystemer. Det består af en 1.500 kilometer lang underverden af snoede tunneller og enorme grotter, hvoraf nogle endda kan være giftige.

Dette undervandsrige er ikke kun en vital vandkilde for områdets indbyggere, men er også kendt for at gemme på tabte skatte fra Mayaerne. Nu har et forskerteam fra Northwestern University gjort en ny opdagelse i denne komplekse underverden.

Tidligere har andre forskere taget prøver fra indgangene til det underjordiske vandsystem og de mere tilgængelige grotter. Men nu er der for første gang indsamlet prøver fra de mørkere og sværere tilgængelige dele af systemet, skriver den hollandske udgave af Illustreret Videnskab.

Her fandt forskerne en myldrende verden af mikroskopiske organismer i ferskvandslagene oven på det salte vand fra Den Mexicanske Golf.

Grupper på gymnasiet

Forskerne har offentliggjort deres fund i det videnskabelige tidsskrift Applied and Environmental Microbiology. Her beskriver de det mangfoldige økosystem, som er anderledes end det nærliggende hav og er kendetegnet ved bakteriegrupper, der er strengt adskilte.

Så meget, at forskerne sammenligner bakterierne med forskellige grupper på et gymnasium. Men en familie af stavformede bakterier, der trives godt i jord og vand, synes at gå igen i mange af bakteriegrupperne.

Derfor tror forskerne, at denne familie, Comamonadaceae, muligvis er en central faktor i hele det mikroskopiske økosystem. I vandprøverne blev der fundet 917 mikrobefamilier, og holdet kalder forskningen en af de 'mest omfattende', der nogensinde er udført i dette område.

Da der er tale om en meget stor verden under havet, er det bestemt ikke udelukket, at der i fremtiden kan blive gjort andre fund i dette område - både af arkæologisk og videnskabelig værdi.