Et studie, offentliggjort i tidsskriftet Archaeological Prospection, har hævdet, at Gunung Padang, beliggende i Vestjava i Indonesien, kan være den ældste pyramide i verden, da den potentielt blev bygget for omkring 27.000 år siden.
Hvis dette bekræftes, ville det dramatisk overgå den ældste pyramide i Egypten og Göbekli Tepe i Tyrkiet og omskrive historien om menneskelig civilisation. Artiklen blev dog mødt med skepsis fra det arkæologiske samfund, og tidsskriftet, der udgav studiet, indledte en undersøgelse.
Studiet, der blev udført af geologen Danny Hilman Natawidjaja og hans kolleger, har foreslået, at Gunung Padang, der består af fem terrasser af sten på en udslukt vulkan, ikke blev dannet naturligt, men blev bygget i faser.
Det inderste lag, som er blevet identificeret som en kerne af hærdet lava, blev angiveligt udskåret, og de efterfølgende lag blev bygget ovenpå. Kulstofdatering af jorden mellem stenene indikerer byggeperioder, der går tilbage til for 27.000 år siden.
De samme undersøgelser har også vist senere tilføjelser for omkring 8.000 år siden, og de synlige terrasser bygget for mellem 4.000 og 3.100 år siden.
Arkæologer har dog stillet spørgsmål ved disse påstande. Lutfi Yondri fra BRIN i Bandung i Indonesien, har påpeget, at hans undersøgelser viser, at befolkningen i området levede i huler for mellem 12.000 og 6.000 år siden.
Det er naturligvis langt senere end den påståede konstruktion af pyramiden, og der er ingen beviser for avanceret murværk i denne periode.
Forskerne hævdede, at studiet ikke fremlægger klare beviser, der understøtter idéen om, at pyramiden blev bygget af mennesker og tilstedeværelsen af en påstået avanceret civilisation, forklarer Nature.
"Jeg er overrasket over, at de har offentliggjort artiklen i den form," sagde Flint Dibble, arkæolog ved Cardiff University. Selvom studiet præsenterede 'legitime data', er konklusionerne, det drager, ikke understøttet af disse data.
For eksempel brugte teamet kulstofdatering og hævdede, at 'datering af de organiske jordlag i strukturerne afslørede flere byggeperioder, der går tusinder af år tilbage f.Kr., med den første fase dateret til den paleolitiske æra'.
Forfatterne hævdede desuden, at prøverne omkring de dele af bakken, de anser for at være den ældste del af pyramiden, var 27.000 år gamle.
Selvom dette kan være sandt, påpegede andre arkæologer, at disse prøver ikke viste tegn - som knoglefragmenter eller kul - der indikerede menneskelig aktivitet.
Med andre ord, er der ingen tvivl om, at jorden er gammel, men der er ingen beviser, der peger på menneskelig tilstedeværelse på tidspunktet for den påståede 'konstruktion'.
Debatten om Gunung Padang fremhævede de komplekse udfordringer ved at fortolke arkæologiske beviser og betydningen af videnskabelig omhu. Det er især gældende, når påstande kan ændre forståelsen af menneskets historie.