Dinosaurernes udryddelse: Ny undersøgelse antyder, at de blev dræbt af mere end blot en asteroide

19/08/2024 07:01

|

Nicolai Busekist

Foto: Edwin Chen / Unsplash
Det tyder på, at en asteroide ikke er det eneste, der var med til at udrydde dinosaurerne.

Mest læste i dag

Det er 66 millioner år siden, at dinosaurerne vandrede på Jorden. Mange mener, at en asteroides voldsomme sammenstød med vores planet satte en stopper for deres herredømme.

Men i årevis har forskere debatteret, om meteoritten alene er ansvarlig for en af historiens mest berygtede masseudryddelser, eller om andre jordiske kræfter også spillede en rolle.

En nylig undersøgelse har genantændt debatten og antydet, at vulkanudbrud muligvis allerede havde kastet økosystemet ud i kaos og truet eksistensen af ikke-flyvende dinosaurer, før asteroiden ramte Jorden og gav det endelige slag.

Det internationale hold af forskere er de seneste eksperter, der hævder, at verden, som dinosaurerne levede i, var fyldt med kritiske niveauer af svovl, hvilket skabte grobund for deres udryddelse. Ifølge forskningen ville en sådan ustabilitet have udløst et globalt temperaturfald, der skabte uhensigtsmæssige forhold.

Holdets resultater blev offentliggjort i Science Advances i oktober sidste år og afsløret en pressemeddelelse en måned efter.

"Vores forskning viser, at klimaforholdene næsten helt sikkert var ustabile, med gentagne vulkanske vintre, der kunne have varet årtier, før dinosaurernes udryddelse," sagde medforfatter Don Baker, geolog ved McGill University, i en erklæring.

"Vores arbejde hjælper med at forklare denne betydningsfulde udryddelsesbegivenhed, der førte til pattedyrs fremkomst og udviklingen af vores art."

Var det mere end en asteroide, der udslettede dinosaurerne?

Studiet er det seneste bidrag til en langvarig videnskabelig debat om, hvilke faktorer der er skyld i, at 75% af livet på Jorden, inklusive dinosaurerne, blev udslettet, og slutningen på Kridttiden blev indledt:

Var det asteroiden, der ramte det nuværende Mexico, alene ansvarlig for masseudryddelsen, da den udløste ødelæggende tsunamier og aske, der skjulte solen? Eller dømte massive vulkanudbrud ved et sted kaldet Deccan Traps i Indien livet på Jorden længe før?

Dette spørgsmål trak forskerne til det store, barske plateau i det vestlige Indien, der blev dannet af smeltet lava, hvor de hamrede klipper og samlede prøver til analyse.

Analyserne gjorde det muligt for teamet at estimere mængden af svovl og fluor, som vulkanudbruddene udslyngede i atmosfæren 200.000 år før dinosaurernes undergang. De fandt, at nok svovl blev frigivet til at udløse et markant globalt temperaturfald og dermed en 'vulkansk vinter'.

Studie af vulkanernes historie i gamle klipper

For at afsløre ledetråde i de gamle klipper om dinosaurernes undergang udviklede forskerne en ny teknik til at lære om deres vulkanske historie.

Forskerne kunne måle, hvor meget svovl der var i klippeformationerne på det tidspunkt, og hvor meget der blev pumpet ud i atmosfæren i en kemisk proces, som Baker sammenlignede med at koge pasta.

"Du koger vandet, tilsætter salt, og derefter pastaen. Noget af saltet fra vandet går ind i pastaen, men ikke meget af det," sagde Baker.

Det er på samme måde, som nogle elementer bliver fanget i kølende mineraler efter et vulkanudbrud. Teamet kunne beregne svovl og fluor i klippeprøverne, ligesom saltindholdet i kogende vand kunne måles ved at analysere den kogte pasta.

Dataene tyder på, at svovlen kunne være blevet frigivet i udbrud af vulkansk aktivitet, hvilket forårsagede gentagne kortvarige globale temperaturfald ifølge undersøgelsen. Effekten ville have været en katastrofal klimaforandring, der markerede overgangen fra Kridttiden til Paleogen.