Verdens største vandfald findes ikke på landjorden, men skjult under havets overflade – og det befinder sig endda i dansk farvand.
I Danmarksstrædet, der ligger mellem Grønland og Island, gemmer der sig et imponerende undersøisk vandfald, hvor vandet falder hele 3.500 meter ned ad en skråning.
Selvom det ikke er lige så visuelt betagende som Angel Falls i Venezuela, overgår det denne i højde med mere end det dobbelte.
Det rapporterer Livescience.
Dette undersøiske vidunder, kendt som Danmarksstrædets Grå Stær, blev dannet under den sidste istid for mellem 17.500 og 11.500 år siden. Gletsjere skabte den skråning, hvor det kolde polare vand fra Grønlands-, Norske- og Islandske Hav strømmer ned og møder det varmere vand fra Irmingerhavet.
Professor og leder af en forskningsekspedition, Anna Sanchez Vidal, forklarede i forbindelse med en mission i 2023, at selvom det gigantiske vandfald ikke kan ses med det blotte øje, spiller det en afgørende rolle i havets kredsløb.
"På overfladen oplever man typiske arktiske forhold med sollys," sagde hun og understregede, at vandfaldets tilstedeværelse kan spores gennem data om temperatur og saltholdighed.
Det kolde vand, der bevæger sig sydpå, falder langsomt med en hastighed på kun 0,5 meter i sekundet – markant langsommere end eksempelvis Niagara Falls’ 30 meter i sekundet.
På trods af sin usynlighed har Danmarksstrædets Grå Stær en betydelig global indflydelse. Det er en nøglekomponent i havets globale strømsystem, den termohaline cirkulation, som sørger for at transportere varme og næringsstoffer rundt i verdenshavene.