Disken befinder sig omkring en ung massiv stjerne, der dannes i en stjernetåge kaldet N180. Den befinder sig i den Store Magellanske Sky, der er en dværggalakse, som er nabo til vores.
Disken er 163.000 lysår fra Jorden, hvilket gør den til den første, der er opdaget uden for vores galakse, og også den fjerneste sådanne disk nogensinde set. Det skriver The Independent.
Stof kan ikke falde direkte ind i en stjerne. I stedet flader det ud og danner en disk, der roterer omkring stjernen.
Tættere på stjernen roterer disken hurtigere. Forskere fangede denne forskel i hastighed ved hjælp af teleskoper, hvilket bekræftede, at det var en disk omkring en fjern stjerne.
Forskere har set sådanne diske før, men kun i vores egen galakse. At kunne se dem uden for Mælkevejen er en bemærkelsesværdig teknologisk præstation, sagde forskerne.
"Da jeg først så bevis for en roterende struktur i ALMA-dataene, kunne jeg ikke tro, at vi havde opdaget den første ekstragalaktiske akkretion disk. Det var et særligt øjeblik," sagde studiets hovedforfatter, Dr. Anna McLeod fra Center for Ekstragalaktisk Astronomi, Durham Universitet.
"Vi ved, at diske er afgørende for dannelsen af stjerner og planeter i vores galakse, og her ser vi for første gang direkte beviser for dette i en anden galakse. Vi befinder os i en æra med hurtig teknologisk fremgang inden for astronomiske faciliteter."
"At kunne studere, hvordan stjerner dannes på sådanne utrolige afstande og i en anden galakse, er meget spændende."
Resultaterne er rapporteret i en ny artikel med titlen 'En sandsynlig Kepler-disk, der fodrer en optisk afsløret massiv ung stjerne', som blev offentliggjort i Nature. Her er det derfor muligt at læse mere dybdegående om forskningen, hvis det ønskes.