En stor del af verdens befolkning oplever store problemer med tandplak og huller. Derfor er det også noget, som de fleste kommer til at møde problemer med på et tidspunkt. Mens tandpasta, mundskyl og regelmæssige tandlægebesøg hjælper med forebyggelse, er der altid plads til forbedring.
Forskere fra Ben-Gurion Universitet i Negev, i samarbejde med hold fra Sichuan Universitet og National University of Singapore, har fundet ud af, at 3,3′-Diindolylmethane (DIM) kan reducere biofilm, der forårsager plak og huller, med op til 90%.
DIM er et naturligt forekommende molekyle, der også er kendt som bisindol. Molekylet har også anti-carcinogene egenskaber. Deres resultater blev sidste år offentliggjort i tidsskriftet Antibiotics, skriver SciTechDaily.
Din mund er et stort reservoir for bakterier som S. mutans, som menes at være en af de primære årsager til huller i tænderne. S. mutans vokser i den fugtige og sukkerholdige atmosfære i din mund efter mad i en biofilm, der dækker dine tænder.
Biofilmen danner plak, angriber emaljen og forårsager huller. Forskerne fandt ud af, at bisindol (DIM) forstyrrede denne biofilm med 90%, så bakterien ikke fik en chance for at vokse.
"Molekylet, som viste sig at have lav toksicitet, kan tilsættes til tandpasta og mundskyl for at forbedre tandhygiejnen betydeligt," sagde hovedforfatter Prof. Ariel Kushmaro fra Avram og Stella Goldstein-Goren Department of Biotechnology Engineering.
Kushmaro er også medlem af Ilse Katz Institute for Nanoscale Science and Technology og Goldman Sonnenfeldt School of Sustainability and Climate Change.
Undersøgelsen blev udført med hans studerende Yifat Baruch og Dr. Karina Golberg samt Prof. Robert S. Marks fra samme afdeling og Qun Sun fra Sichuan Universitet og Karina Yew-Hoong Gin fra National University of Singapore.