En mand begynder et sted i junglen at grave et hul med sin stok. Efter nogle videoklip står der et helt hus med pool på stedet. Videoer, hvor enkeltpersoner tilsyneladende gennemfører avancerede byggeprojekter med de simpleste materialer, er populære.
De får millioner af visninger og massevis af begejstrede kommentarer på TikTok og YouTube. Den dårlige nyhed er, at næsten alle disse videoer er iscenesatte.
Begyndelsen for disse videoer kan spores tilbage til den australske YouTuber John Plant. Hans kanal Primitive Technology har nu over ti millioner abonnenter, og hans videoer viser ham i naturen, hvor han bygger hytter med de simpleste værktøjer.
Mens hans videoer er autentiske, har han tiltrukket mange efterlignere, der fusker i deres videoer.
Efterlignernes videoer ser imponerende ud, men er overvejende iscenesatte - og klippede på en smart måde. De viser ofte starten på en arbejdsproces, og pludselig står halvdelen af huset der allerede.
For eksempel findes der en video på YouTube, hvor to mænd med stokke bygger en vandrutsjebane ud af ler. Straks efter løber krystalklart vand gennem rutsjebanen.
Kan sådan noget virkelig lade sig gøre? Nej: Der er nu dukket videoer op, der tager et nærmere kig på efterlignernes aktiviteter. På en byggeplads i Siem Reap i Cambodja kan man se, at der uden for billedet står diverse store maskiner samt en hel række andre mennesker, der hjælper med byggeriet.
At videoerne er iscenesatte, er faktisk det mindste problem. Værre er det, hvad der bliver efterladt bagefter: Disse byggepladser ligger ofte i skovområder, og diverse videoer viser, at der bagefter ligger utroligt meget affald i form af plastik, presenninger, værktøjer osv.
Byggerierne bliver desuden ikke anvendt og forfalder så gradvist. Derfor er der faktisk adskillige problemer forbundet med, at denne type videoer er blevet populære på de sociale medier.