Tidlige tegn på hudkræft: Hvornår skal man søge hjælp?

05/07/2023 16:08

|

Mikkel Preisler

Foto Shutterstock
Hudkræft kan se enormt forskelligt ud, men der er nogle karakteristiske tegn, som du bør være opmærksom på. Det er altid en god ide jævnligt at tjekke din hud for forandringer som sår, nye skønhedspletter eller røde knopper, som ikke går væk af sig selv.

Mest læste i dag

Det er vigtig at huske, at selvom du oplever hudforandringer, så betyder det ikke nødvendigvis, at det er hudkræft. Dog er det en god ide at kontakte din læge for en sikkerheds skyld, hvis du bemærker nogle af disse forandringer på din hud. 

Nye eller større modermærker 

Hvis der forekommer nye modermærker på din hud, eller hvis de eksisterende begynder at ændre form eller farve, så kan det potentielt være farligt. Almindelige modermærker og skønhedspletter har ofte klare linjer og en lys til mørkebrun farve. Hvis du pludselig udvikler store modermærker med uklare kanter, eller som ændrer sig i farven, så er det en god ide at få dem tjekket af en læge.

Knuder på huden

En knude kan være en fast lille bule, som vokser ud på huden. Knuden er ofte lille og hård, og nogle gange gør den også området på din hud rødlig.

En lille knude kan være et tidligt tegn på hudkræft. Hold øje med knuden, og sørg for, at den ikke vokser sig større. Hvis den ikke går væk af sig selv, så skal du kontakte din læge. 

Sår, der ikke heler eller heler langsomt

Man kan ikke undgå at få skrammer og rifter på sin hud. Hvis du pludselig har et sår, som slet ikke heler eller heler meget langsomt, så kan det eventuelt være hudkræft. Et normalt sår heler på cirka under en uges tid. Hvis dit sår heler over flere uger, så kan det potentielt være en indikator for hudkræft.

Skorper og skæl på huden

Nogle former for hudkræft viser sig som små skallede skorper på huden. Skorperne kan klø, sprække og nogle gange også begynde at bløde. Hvis ikke skorpen heler af sig selv, så bør huden undersøges for hudkræft af din læge.

Kløe og smerte

Kræft i huden kan resultere i ømme områder, der også kan komme til at klø. Nogle har deciderede smerter i det berørte område. Medmindre man har et sår eller en irritation, så bør huden ikke gøre decideret ondt. Derfor skal du tage det alvorligt, hvis du pludselig begynder at føle ømheder og smerte.